CEP: Mere Vlade dobre, od implementacije zavisi uspeh

CEP

Beograd, 01. april 2020. – Sada kada je poznato kojim merama će država pomoći privredi, od izuzetne je važnosti dobro osmisliti mehanizme implementacije ovih mera, jer će od njih u najvećoj meri zavisiti koliko će one biti uspešne.  

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su 31. marta 2020. Paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu usled epidemije koronavirusa, vredan 5,1 milijardu evra.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za smanjivanje negativnih efekata krize uzrokovane pandemijom koronavirusa vredan je 5.1 milijardi evra, što čini blizu 11% društvenog proizvoda Srbije ili polovinu godišnjeg budžeta Srbije.

To je najznačajnija i najveća intervencija Srbije sa ciljem da pomogne privredi ikada.

Jedna od mera je i uplata minimalne zarade za sva preduzeća i preduzetnike, odnosno 50% minimalne zarade za velika preduzeća, kao i mera odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade. „Ovo je primarno usmereno na stimulisanje pogođenih sektore privrede, kod kojih se može očekivati relativno brzo vraćanje u predkrizni režim poslovanja”, kaže Marko Obradović, saradnik CEP-a i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koja prati pregovore u pristupanju Srbije EU u poglavljima 4 i 9.

Osnovni cilj ove mere je da se ne otpuštaju radnici, i da se na taj način spremno dočeka normalizacija stanja i neometan nastavak proizvodnog procesa“, dodaje Obradović.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu CEP-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…