CEP: Izveštaj EK predstavlja početak nove faze u pripremama za članstvo u EU

evropske integracije

Beograd, 24. april 2018. –  Novi izveštaj o napretku na putu ka EU postavlja Srbiju u kontekst strategije proširenja EU 2025 i predstavlja "nultu" tačku od koje počinje nova faza u pripremama za članstvo, izjavio je  predsednik UO Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović.

Analiza koju je uradio CEP pokazala je da Srbija, prema novom izveštaju EK, nije zabeležila napredak u osam pregovaračkih poglavlja a da je dobar napredak ostvaren samo u dva.

"Ovaj izveštaj je posebno značajan, budući da dolazi posle strategije o proširenju EU objavljene u februaru. Zato mora da bude pažljivo analiziran… da bi Srbija definisala predstojeće korake kako bi ostvarila cilj i pristupila EU do 2025", rekao je Majstorović u susretu s novinarima analizirajući izveštaj EK o napretku u perspektivi strategije 2025.

Ukazujujući da se i sama EU nalazi u "kompleksnom" trenutku, Majstorović je rekao da Zapadni Balkan treba da iskoristi vreme do 2025. za približavanje EU.

On je pozdravio odluku da ponovo počne rad na medijskoj strategiji, s obzirom da u oblasti slobode izražavanja i slobode štampe Srbija drugu godinu za redom nije zabeležila nikakav napredak.

U borbi protiv korupcije stanje je bolje kada se poredi sa 2016. ali Srbija, prema rečima Majstorovića, mora pod hitno da usvoji izmene zakona za borbu protiv korupcije kako bi bila spremna da rešava slučajeve visoke korupcije.

Kada je reč o funkcionisanju pravosuđa, stanje je isto kao u izveštaju s kraja 2016. i Srbija mora da pokaže više rezultata u oblasti nezavisnosti i efikasnosti sudova, kao i da primenjuje zakone, ispunjava obaveze i obezbedi adekvatno sprovodenje vladavine prava.

"Uslov za ekonomski napredak je u napretku vladavine prava", istakla je Nataša Dragojlović iz Nacionalog konventa o EU.

Majstorović je ukazao i na problem manjka administrativnih kapaciteta Srbije, kao i na potrebu depolitizacije i profesionalizacije javne uprave.

"Reforma javne uprave je osnova za rešavanje svih problema u pojedinačnim pregovaračkim poglavljima", kazala je programska direktorka CEP Milena Lazarević.

Srbija je u oblasti reforme javne uprave u novom izveštaju zabeležila niži stepen napretka u odnosu na 2016. godinu.

Lazarević je rekla da je EK upozorila na posledice v.d. statusa u kome je 60 odsto državnih službenika, kao i na problem političkog uticaja na zapošljavanje i rad državnih službenika.

Takođe je u dokumentu EK prvi put naglašena potreba uspostavljanja, osnaživanja i zadržavanja profesionalnih kadrova u oblasti evrointegracija.

U ekonomskim kriterijumima Srbija ima iste ocene kao 2016. a glavni zadaci su i dalje korporativno upravljanje i završetak privatizacije.

Međutim, prema rečima izvršne direktorke CEP Ranke Miljenović, u poglavlju 8 (konkurencija) ponovo nema pomaka.

Analiza Centra za evropske politike pokazala je da Srbija u novom izveštaju o napretku u 2017. nije zabeležila napredak u osam pregovaračkih poglavlja prema pet u 2016. i samo jednom u izveštaju iz 2015.

Istovremeno je dobar napredak ostvaren samo u dva poglavlja, 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj) i 14 (transport), što je dvostruko manje nego 2016.

Najmanje uspešna su poglavlja 4 (sloboda kretanja kapitala), 7 (pravo intelektualne svojine), 8 (politika konkurencije) i 12 (bezbednost hrane) dok, s druge strane, poglavlje 14 beleži dobar napredak u kontinuitetu od 2015, navodi su analizi CEP.

Kako se zaključuje, prosečna ocena opšte spremnosti Srbije za članstvo u EU je 2,97 na skali od jedan do pet, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…