Cenzura ili preventivna selekcija medija tokom Čepurinove posete Severu Kosova i Metohije

Ambasador Ruske federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Čepurin, posetio je  Kosovsku Mitrovicu, gde se sastao sa kosovskim gradonačelnicima opština na Severu Kosova i Metohije i predsednicima srpskih privremenih organa, položio je vence na dva spomenika u Kosovskoj Mitrovici – "Belom anđelu" i spomenik ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu i potom obišao povratničko naselje "Sunčana dolina".

O ovoj poseti, međutim, izvestila je izvorno samo nekolicina medija, ali ne i najveći broj lokalnih medija na srpskom jeziku, među kojima i portal KoSSev. 

Prenosimo saopštenje Tatjane Lazarević, urednice portala KoSSev:

Naša redakcija, kao i, prema dosadašnjim informacijama, većina ostalih – nije obaveštena da će visoki zvaničnik Ruske federacije boraviti na Severu KiM-a i sastati se sa lokalnim liderima. 

Usled selektivnog informisanja javnosti, urednica KoSSeva, Tatjana Lazarević, uputila je protestno pismo Odeljenju za saradnju s medijima Kancelarije za KiM, čiji je predstavnik danas obavestio pojedine medije, ali ne i našu redakciju. 

Istovremeno, poslala je i protestno pismo Udruženju novinara Srbije i Društvu novinara Kosova i Metohije od kojih očekujemo zaštitu i reakciju. O selektivnom pristupu izvestile su i naše kolege – Radio Mitrovica Sever. Protestno pismo urednice KoSSeva prenosimo u celosti. Istovremeno, izvinjavamo se čitaocima što su ovog puta uskraćeni za detaljan izveštaj o današnjem događaju u Kosovskoj Mitrovici.

Najoštrije protestujem zbog današnjeg selektivnog obaveštavanja novinskih redakcija od strane službenika Odeljenja za saradnju sa medijima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i odeljenja za odnose s javnošću i medije lokalnih opštinskih organa – o poseti ambasadora Ruske federacije u Republici Srbiji, Aleksandra Čepurina, Kosovskoj Mitrovici, i pozivanja da istu prate.

Prema izveštajima lokalnog radija Kontakt plus, Televizije "Most" i srpske novinske agencije Tanjug – koje su, prema do sada dostupnim informacijama, kao i onim koje sam saznala u razgovoru sa kolegama, jedini mediji, od više desetina koji sa Kosova i Metohije izveštavaju na srpskom jeziku, a koji su danas bili obavešteni i pozvani da prate posetu – ruski ambasador je danas posetio Kosovsku Mitrovicu i Zvečan, gde se sastao sa kosovskim gradonačelnicima opština na Severu Kosova i Metohije i predsednicima srpskih privremenih organa, položio je vence na dva spomenika u Kosovskoj Mitrovici – "Belom anđelu" i spomenik ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu i potom obišao i povratničko naselje "Sunčana dolina".

Nijedan predstavnik, inače, veoma agilnog Odeljenja za medije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao ni predstavnici odeljenja za saradnju sa medijima lokalnih opštinskih struktura, bilo u sistemu Republike Srbije, bilo u sistemu „Republike Kosovo“ – nisu obavestili portal "KoSSev" o ovom događaju. Iz razgovora sa kolegama saznala sam da se isto dogodilo i ostalim redakcijama, a da je selektivan pristup u obaveštavanju i pozivanju primenjen najmanje iz jedne od lokalnih kancelarija – tačnije, Privremenog organa, kao i iz odeljenja za saradnju sa medijima Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Beograda.

Kao primer ažurnosti dosadašnjeg rada Odeljenja za medije Kancelarije za Kosovo i Metohiju navodimo sledeće: Deo redakcije našeg portala danas je bio angažovan na izveštavanju obeležavanja 17-godišnjeg pomena žrtvama u Starom Grackom upravo na osnovnu prethodne organizacije ovog događaja, uključujući i prevoz za novinare sa Severa Kosova i Metohije, koju je sprovelo Odeljenje za saradnju sa medijima Kancelarije za KiM. Deo naše redakcije je takođe bio angažovan i na izveštavanju o reakciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića nakon današnjeg napada na srpske vernike u manastiru Binča, koja je takođe iz istog odeljenja ažurno poslata medijima. Na žalost, nije stiglo i obaveštenje o poseti visokog gosta Ruske federacije Kosovskoj Mitrovici, kako je obaveštena nekolicina drugih redakcija, upravo iz ovog odeljenja.

U ime svog tima, poštovanja i primene standarda novinarske profesije, koji, osim tačnog i brzog izveštavanja javnosti, uključuje i korektan odnos prema svim stranama i pojedincima sa kojima naši novinari komuniciraju, pozivam na odgovornost one koji svoj deo posla danas nisu savesno obavili. Osim najoštrijeg protesta i osude, upućujem i javni zahtev da se prema novinarima postupa objektivno, tačno, neselektivno, a uz poštovanje profesionalnih standarda u delovanju javnih poslenika koji upravo preko medijskih redakcija komuniciraju sa javnošću, za čiji interes su postavljeni da rade.

Od Novinarskog udruženja očekujem zaštitu novinara i borbu za njihov profesionalan rad.

Autorka: Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev

Izvor: Kossev portal

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…