1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Centar za prava deteta realizuje projekat u vezi sa unapređenjem mentalnog zdravlja dece u ustanovama za obrazovanje dece i omladine

Centar za prava deteta realizuje projekat u vezi sa unapređenjem mentalnog zdravlja dece u ustanovama za obrazovanje dece i omladine

Foto: cpd.org.rs

Beograd – Deca koja su smeštena u ustanove za obrazovanje dece i omladine su među najugroženijim osobama u društvu.

Ova deca često potiču iz marginalizovanih i ranjivih segmenata stanovništva i izložena su nizu ograničenja kao što su rizik od zlostavljanja i zanemarivanja, ekstremno siromaštvo, problemi mentalnog zdravlja i sl.

Ovo je veoma osetljivo područje u kojem se često krše prava deteta, a odgovor nije uvek prilagođen deci niti podržava njihov individualni razvoj.

Oni pripadaju grupi dece koja je najviše stigmatizovana u društvu i zbog brojnih predrasuda s kojima se suočavaju na svim nivoima, često su izloženi kritici javnosti, posebno u slučajevima teških krivičnih dela.

Obično dolaze iz disfunkcionalnih porodica, a njihovi postupci su rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja i nedostatka podrške još od ranog detinjstva.

Bez obzira da li se radi o krivično odgovornoj deci koja su počinila krivična dela, deci koja nisu krivično odgovorna, ili deci koja nisu počinila krivično delo, ali su smeštena u ustanove zbog zanemarivanja od strane roditelja ili staratelja, oni se suočavaju sa poteškoćama u ponašanju i višestrukim razvojnim izazovima i poremećajima, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja, i stoga zahtevaju značajnu i specijalizovanu podršku kvalifikovanih edukatora, psihologa, pedagoga i sličnih stručnjaka.

Zbog ove kombinacije različitih faktora rizika i izuzetne ranjivosti ove grupe dece, sistemi pravde i socijalne zaštite imaju ključnu ulogu u zaštiti njihovih prava.

Međutim, često ne dobijaju pravovremenu i individualizovanu podršku, reakcija sistema nije uvek prilagođena detetu i često se krše prava deteta.

Sa ciljem da unapredi mentalno zdravlje dece u Zavodu za decu i omladinu u Beogradu, Centar za prava deteta sprovodi projekat “Podrška dobrobiti dece i mladih i obrazovanje o pravima deteta” uz finansijsku podršku donatora International Women’s Club (IWC).

Projekat je počeo 1.maja 2023. godine i trajaće do 31. decembra 2023. godine.

Projekat ima dve glavne komponente: radionice sa decom iz Zavoda za decu i omladinu u Beogradu i decom iz Dečjeg informativno-kulturnog servisa centra DX, pri Centru za prava deteta i kampanju na društvenim mrežama kako bi se podigla svest o o mnoštvu problema sa kojima se suočavaju deca učinioci krivičnih dela i smanjila njihova stigmatizacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…