Cene stambenih nekretnina u EU porasle za 1,3% međugodišnje u prvom kvartalu 2024.

Foto: pixabay.com

Brisel – Cene stambenih nekretnina u EU su porasle za 1,3 odsto međugodišnje u prvom kvartalu 2024, dok su cene nekretnina u evrozoni u istom periodu pale za 0,4 odsto, objavio je Eurostat.

Kako se navodi, cene nepokretnosti u EU su kvartalno porasle za 0,4 odsto u odnosu na četvrto tromesečje 2023, a u evrozoni su pale za 0,1 odsto.

U sedam država Evropske unije je u prvom kvartalu 2024. zabeležen godišnji pad cena nekretnina, u 19 zemalja EU cene porasle, a podaci za Grčku još uvek nisu dostupni.

Najveći međugodišnji pad cena stambenih nekretnina je zabeležen u Luksemburgu i iznosi 10,9 odsto, kao i u Nemačkoj 5,7 odsto i Francuskoj 4,8 odsto, a najveći rast u Poljskoj 18 odsto, Bugarskoj 16 odsto i Litvaniji 9,9 odsto.

Ako uporedimo aktuelne podatke sa onima iz četvrtog tromesečja 2023, cene stambenih nekretnina su pale na kvartalnom nivou u osam država članica EU i porasle u 18 zemalja Evropske unije.

Najveći kvartalni pad cena je zabeležen u Danskoj 2,5 odsto, Francuskoj 2,1 odsto i Slovačkoj 1,7 odsto, a najveći rast u Bugarskoj 7,1 odsto, Mađarskoj 5,1 odsto i Poljskoj 4,3 odsto.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…