CeMI: Unaprediti informisanost građana Crne Gore o njihovim pravima kao pacijenata

U Crnoj Gori je, u odnosu na period pre tri godine, smanjena percepcija građana o korupciji u zdravstvu, ali i dalje postoji veliki prostor za unapređenje sistema žalbi i poštovanja prava pacijenata, pokazala je Studija Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Direktorka Oeljenja za istraživanje javnih politika u CeMI-ju, Ana Selić, kazala je, na nacionalnoj konferenciji „Procena rizika korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore“ da su se u protekle tri godine značajno unapređeni zakonski i institucionalni okvir kada je u pitanju korupcija u zdravstu, ali da i dalje ostaju izazovi.

U Studiji „Procena rizika korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, koju je CeMI  predstavio, posebno se, kako je pojasnila, obraća pažnja na izazove koji su definisani 2013.godine, a koji su preostali do danas.

„Posebno kada govorimo o dopunskom zapošljavanju lekara, čekanju na zdravstvene usluge, procesuiranju i sankcionisanju slučajeva korupcije, i sklapanju ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama“, rekla je Selić u PR Centru.

Ona je kazala da je napredak, koji je postignut u unapređivanju zakonskog okvira i praksi impresivan, ali da postoji i dalje ogroman prostor za unapređivanje sistema žalbi i poštovanja prava pacijenata.

„Građani Crne Gore nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima, ponekad nisu u stanju ni da prepoznaju korupciju, a podaci govore da je u protekle tri godine podneto 3.850 žalbi zaštitnicima prava pacijenata u 18 domova zdravlja, sedam opštih bolnica i Kliničkom centru Crne Gore“, navela je Selić.

Od ovog broja, je, kako je precizirala, pokrenuto deset disciplinskih postupaka, a ostali su rešeni usmeno i sporazumom između stranaka.

Prema rečima Selić, smanjena je percepcija građana o korupciji u zdravstvenom sistemu, a znatno manji broj građana je, kako je navela, upućen iz javnih zdravstvenih ustanova u privatne.

„U odnosu lekar-pacijent i dalje nemamo dovoljan broj procesuiranih slučajeva neformalnih plaćanja, iako građani primećuju da ih ima. Liste čekanja su i dalje netransparetne, a građani i dalje čekaju za pojedine specijalističke preglede preko tri, četiri meseca“, kazala je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…