Čečen: Pre epidemije smo bili zemlja nesrećnih, sada i razdražljivih ljudi

Branko Čečen

Beograd, 22. maj 2020. – Stavovi izlaska na izbore ili njihovog bojkota su postali toliko radikalni i brane se sa mnogo emocija između ostalog i zbog toga što smo pre epidemije koronavirusa bili zemlja nesrećnih ljudi, a sada smo postali zemlja nesrećnih i razdražljivih ljudi, ocenio je u Novom danu Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

Čečen objašnjava da je pitanje izlaska na izbore postalo pitanje „daljeg nastavka raspojasane korupcije, devastacije naših prava i institucija“, a da je pritisak na opozicione stranke ogroman.

U tom svetlu objašnjava i sukobe unutar opozicije, za koje kaže da su postali veoma javni. Dodaje da se o njima detaljno izveštava, jer su očekivanja građana velika, kao i frustracija nejedinstvom opozicije.

Gledamo opoziciju koja prolazi kroz sve dečje bolesti opozicije devedesetih, kojoj je trebalo mnogo vremena da formira otpor Miloševićevoj vlasti. Kada čovek pomisli ako ponovo moraju da prođu sve te sudare, padove, razumevanje da se bez desnice ne može oboriti koalicija, to će naravno izazvati frustraciju kod svakoga ko želi da ovo stanje stane“, rekao je Čečen.

Na pisanje „Politike“ da se opozicija ne pita zašto im građani ne veruju, gost Novog dana podseća da je daleko od toga da je sva opozicija sastavljena od ljudi koji su već bili na vlasti, a da pokreti ili stranke koje nisu nikada učestvovale na vlasti nisu u prednosti.

Čečen napominje da se teško čuju programi i ideje opozicionih stranaka o tome šta bi uradili, a razlog vidi u tome što je vlast svela političku borbu na vređanje, vikanje i pitanje pljačke prethodne ili ove vlasti.

Upitan o tome šta očekivati posle bojkota izbora, Čečen kaže da nije najsigurniji šta je najispravnija odluka i da je dilema ogromna.

Nemamo normalne izbore, znate da će vas sačekati topli zec u kojem namate šanse, da javnom servisu može da vas dočeka novinarka koja će vikati na vas umesto da vas pusti da odgovorite. Bojkot pokušava da uskrati legitimitet ne bi li se došlo do izbora u dobrim uslovima kako bi se izneli programi. Ne bih bio na mestu opozicionih političara. Iako je lako kritikovati opoziciju, građani treba da se sete da je ona u strahovito teškom položaju, finansijski ne postoji i da bi samo finansiranje izlaska na izbore bilo vrlo teško“, odgovara direktor CINS-a.

Kada je u pitanju pad Srbije na lestvici demokratije, Čečen kaže da to što se u izveštajima Fridom hausa ili Reportera bez granica Srbija pojavljuje kao nedemokratska zemlja sa potpuno uništenim medijima, je nešto što novinari „vrište Evropskoj uniji već osam godina“.

On ističe da je EU pokazala zabirnutost, ali da istovremeno snažno podržava ovu vlast.

Dodatno zbunjuje i onemogućava da razumemo kakav odnos se očekuje od boraca za demokratiju ako se podstičemo da izađemo na izbore koji su sve samo ne demokratski, a ako je izbor bojkota veliki korak unazad u tom prostoru koji smo osvojili za sebe da se naš glas čuje“, napominje Čečen.

Govoreći o položaju lekara i medicinskog osoblja tokom epidemije, gost Novog dana kaže da je teško promeniti taj sistem i u vremenu kada ima novca.

Devastirano zdravstvo s kojim smo dočekali epidemiju biće teško da se oporavi kada nema novca… Predizborna kampanja nije prestajala ni u vanrednom stanju, Aleksandar Vučić i ostali su se reklamirali dok su se medicinski radnici bez zaštitne opreme borili u bolnicama. Mi smo u tužnom delu naše istorije odlučili da imamo vrlo brze izbore koji nisu bezbedni ni zdravstveno. Šta je ostalo nego da nastave funkcionersku kampanju i obilaze gradilišta“, napominje Čečen.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…