CDU za ograničenje dolaska radnika s Balkana u Nemačku

Angela Merkel

Berlin, 02. jul 2020. – Konzervativna Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel želi da obuzda dolazak radnika sa Zapadnog Balkana zbog ekonomske krize izazvane pandemijom, iako su pojedinim industrijskim granama oni preko potrebni, piše nemačka štampa.

Radna grupa stranaka vladajuće koalicije CDU/CSU složila se da ograniči dolazak radnika iz tog regiona menjajući elemente režima koji skoro pet godina važi za Zapadni Balkan.

Matijas Midelberg, portparol u Bundestagu za unutrašnjepolitička pitanja, rekao je za list „Velt am Zontag“ da je Nemačka u velikoj krizi i da već ima 600.000 nezaposlenih više nego pre godinu dana.

Jednostavno u takvoj situaciji nije opcija da ostavimo nepromenjen propis o Zapadnom Balkanu„, rekao je on.

Propis koji je na snazi od januara 2016. godine omogućava radnicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i s Kosova da dobiju radnu vizu za Nemačku i ako ne znaju nemački jezik i nemaju profesionalne kvalifikacije.

Tokom izbegličke krize 2014-2015. godine, kada su izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana preplavile Evropu, desetine hiljada radnika-migranata s Balkana takođe su došle u Nemačku, često zbog nezaposlenosti u svojim zemljama.

Kao ustupak socijaldemokratima (SPD) – tada manjinskom koalicionom partneru CDU- CSU, kako bi podržali usvajanje zakona, donet je poseban propis kojim se nekvalifikovanim radnicima s Balkana dozvoljava dolazak ako dokažu da imaju garantovani posao u nemačkim kompanijama.

Oko 27.000 radnika ušlo je u Nemačku 2019. godine na osnovu te posebne uredbe koja ističe na kraju ove godine.

Izveštaj Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazao je da je taj propis bio uspešan: veliki broj nekvalifikovanih radnika uspeo je da nađe stabilan posao i stekne kvalifikacije.

Radnici sa Zapadnog Balkana su preko potrebni građevinskoj industriji i ugostiteljskom sektoru Nemačke.

CDU želi da produži važenje tog propisa za još dve godine, ali samo ukoliko se dobijanje radne vize ograniči na 15.000 ljudi, navodi se u izveštaju „Velt am Zontaga„.

U Ministarstvu rada koje vodi SPD, rekli su za taj list da strogo ograničenje broja nije neophodno, jer će se dozvole izdavati proporcionalno potrebama Nemačke za radnicima i to samo ukoliko nema domaćih radnika ili državljana drugih zemalja EU.

Po podacima nemačke Savezne agencije za zapošljavanje, tokom pandemije korona virusa broj nezaposlenih stranaca je od marta naglo porastao za 24%, na ukupno 840.000, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…