Čarls Eše o dekolonijalnim mogućnostima

Čarls Eše

Beograd, 04. novembar 2019. – Poslednje predavanje u 2019. godini u okviru međunarodnog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude” održaće Čarls Eše, kustos, univerzitetski profesor i direktor Muzeja Van Abe iz Ajndhovena.

Predavanje zakazano za sredu, 6. novembra od 18 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Predavanje pod nazivom “Dekolonizacija mogućnosti” otvoreno je i besplatno za javnost, a njegovu realizaciju podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

U ovom predavanju Čarls Eše predstaviće svoje stavove u vezi sa mogućnostima koje dokolonizacijsko mišljenje može da ponudi organizacijama kao što su muzeji moderne i savremene umetnosti polazeći od muzeja Van Abe u Ajndhovenu kao konkretnog primera i kritičnog slučaja.

Teorija dekolonizacije kakva je razvijena tokom poslednjih 15-20 godina nedavno je bila predmet širokog talasa interesovanja. Premda je to interesovanje jednim delom bilo stvar pomodnosti, dekolonizacija, kako se čini, svakako predstavlja koristan opis pojedinih aspekata naše današnje situacije.

Ona se, pre svega, bavi virulentnošću univerzalističkih pretpostavki prisutnih u glavnini zapadnih teorija, i preispituje pouzdanost mišljenja koje polazi od i oslanja se na Zapad, u svejedno kakvom i koliko kritičkom obliku.

Razvoj ideje o kolonijalnosti ili kolonijalne matrice takođe je korisno oruđe u izbegavanju nekih od konfliktivnih i esencijalističkih diskusija oko politike identiteta bez vraćanja na stanovište belačkog suprematizma.

Ona posebno povlači percepciju mogućnosti onog komunalnog kao načina mišljenja s-one-strane podela između čoveka i čoveka, čoveka i životinje, čoveka i zemlje.

Čarls Eše je direktor Muzeja „Van Abbe“ u Ajndhovenu; profesor savremene umetnosti i kustosiranja na Univerzitetu „Central Saint Martins“ (UAL, London) i sa-direktor Afterall Journal and Books.

Predaje na kursu „Exhibition Studies MRes“ na CSM, i Akademiji „Jan van Ajk“ u Mastrihtu. Van muzeja bio je (sa-)kustos izložbe Power and Other Things, Europalia, BOZAR, Brisel 1017; Art Turns, Word Turns, Muzej MACAN, Džakarta 2017; Le Musée Égaré, „Kunsthall“ u Oslu 2017, i Printemps de Septembre, Tuluz, 2016; Bijenale u Džakarti 2015; 31. Bijenale u Sao Paolu, 2014; U3 Trijenale, u Ljubljani, 2011; RIWAQ bijenale, Palestina, 2007. i 2009; Istanbulsko bijenale, 2005; Bijenale u Gvangdžuu, 2002; među drugim međunarodnim izložbama.

Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD) je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…