1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Caritas Valjevo: 13 osoba završilo obuku za pomoć u kući

Caritas Valjevo: 13 osoba završilo obuku za pomoć u kući

Početkom novembra trinaestoro Valjevaca i Valjevki položilo je obuku za pomoć u kući sa elementima bazične nege u okviru projekta „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama”.

Glavni cilj projekta koji se realizuje od jula meseca u Valjevu jeste da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka koje se u Valjevu već realizuju, učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života.

Kako je osnovni cilj projekta, a posredno i obuke, podizanje nivoa stručnosti i kompetentnosti pružalaca socijalnih usluga na lokalnom nivou angažovanih u različitim servisima pomoći odraslim i starijim osobama sa psihičkim i intelektualnim smetnjama. Osmodnevna obuka je realizovana u Centru za podršku pri Psihijatrijskoj službi Valjevo, a održali su je akreditovani predavači Caritasa Srbije sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti. Svi polaznici koji su uspešno savladali psiho-socijalni deo obuke i praktičnu nastavu vezanu za bazičnu negu dobiće sertifikate za obavljanje ove usluge priznate od strane Ministarstva za rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.” kaže Marko Maksimović, koordinator projekta .

Učešće na obuci uzelo je 16 polaznika, a njih 13 je uspešno završilo. Osim negovateljica i medicinskih sestara angažovanih u Caritasu Valjevo kojima nedostaju odgovarajuće licence, u izboru polaznika pomogla je Valjevska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i Centar za socijalni rad Kolubara.

Po mišljenju trenera, najveći broj učesnika na obuci spreman je da se uspešno uključi u poslove brige o starima i osobama sa intelektualnim smetnjama, a ovaj stav je utemenjen na velikoj motivaciji u učenju i praktičnim vežbama koju su prikazali tokom obuke“ stav je jedne od akreditovanih predavačica, Radmile Resimić, glavne sestra ORL Klinike KBC „Zvezdara“.

Projekat „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama” zajednički realizuju Caritas Valjevo, Grad Valjevo i Udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ u okviru programa „Otvoreni zagrljaj“ koji finansira Evropska unija.

Izvor: Caritas Valjevo

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…