Carević: Od 2012. za 40 odsto povećani smeštajni kapaciteti Okružnog zatvora

Foto: mpravde.gov.rs

Beograd – Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da su, zahvaljujući radovima i rekonstrukcijama, od 2012. do danas za skoro 40 odsto povećani smeštajni kapaciteti u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Ovo uvećanje je posebno značajno jer je reč o najvećoj pritvorskoj jedinici u zemlji koja na mesečnom nivou prima do čak 180 lica„, istakao je Carević koji je posetio OZ Beograd povodom obeležavanja 70 godina postojanja ove ustanove.

On je naveo da ovaj zavod, od ukupno 12, sada ima 11 renoviranih blokova u skladu sa standardima Saveta Evrope i dodao da se u julu započelo sa rekonstrukcijom poslednjeg bloka, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Borba države protiv organizovanog kriminala zahteva neprestana ulaganja ove vrste, ali i obuku i zapošljavanje novih ljudi koji obavljaju visoko rizične poslove koji za veći deo javnosti nisu vidljivi„, istakao je Carević.

On je podsetio da se, prema poslednjem izveštaju Saveta Evrope, Srbija nalazi drugu godinu za redom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica.

Uloženi su ogromni napori poslednjih 10 godina da se reši ovo pitanje koje opterećuje zatvorske uprave mnogo bogatijih država poput Francuske, Belgije, Italije, Grčke…„, ukazao je direktor Uprave.

Carević je obišao poslednja dva renovirana bloka za smeštaj pritvorenih lica u OZ Beograd, kao i šetalište koje je oslikano muralima u cilju humanizovanja ovog prostora.

Na tom projektu je zajedno radilo više od 50 uličnih umetnika, studenata slikarstva, glumaca i profesora Akademije likovnih umetnosti, kao i sami osuđenici koji su prethodno na radionicama kreativnog crtanja naslikali murale po motivima slobode, ljubavi, prirode, humanosti, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…