Cajt: Vučić zaokretom prema Kini pravi kopernikanski obrt u spoljnoj politici Srbije

Aleksandar Vučić

Hamburg, 21. mart 2020. – Apel za pomoć koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio kineskom predsedniku Si Đinpingu nije bio samo gest potčinjavanja, već i  najava kopernikanskog obrta u spoljnoj politici Srbije, a postoji opasnost da tim putem krenu i druge države na Zapadnom Balkanu, piše nemački dnevnik „Cajt“ (Die Zeit).

Podsećamo da je i FAZ konstatovao da su se apeli za pomoć i podanički hvalospevi vlasti u Beogradu Kini savršeno uklopili u agresivnu propagandnu kampanju kojom kinesko rukovodstvo želi da redefiniše svoju ulogu.

Dnevnik piše da je predsednik Vučić nedavno, zbog ograničenja u izvozu medicinske zaštitne opreme iz EU, besno pred novinarima izjavio da „evropska solidarnost ne postoji„, da je to „samo lepa bajka“ i da Srbiji sada mogu da pomognu samo Kina i njen predsednik Si Đinping, koga je nazvao „prijateljem i bratom“ Srbije.

Za „Cajt„, to je indicija da kandidat za članstvo u EU Srbija, okreće leđa Evropi i okreće se njenom geopolitičkom konkurentu Kini.

Biće potrebno sačekati u kojoj meri će posle tih reči uslediti i dela, videti šta to znači za godinama vođene pristupne pregovore. Ali jedno je već sada jasno: Vučić se sada uzdaje u Kinu, ne više u Evropu. A Vučić je predsednik najveće države na Zapadnom Balkanu„, pišeCajt„.

List, međutim, ocenjuje da se takav zaokret već izvesno vreme nagoveštavao. Kao dokaze za takvu tvdnju navodi da je Srbija poslednjih godina intenzivirala odnose sa Kinom, kupovala sofisticirano kinesko oružje, da kineska kompanija Huavej u Beogradu ugrađuje sistem pametnog nadzora, pa čak i da na ulicama Beograda patroliraju kineski policajci.

Srbija se naočigled EU korak po korak pretvara u mostobran Kine„, pišeCajt„.

Pored toga, Vučić jako dobro zna da je u njegovoj zemlji i na celom Zapadnom Balkanu razočaranje u EU veliko. Mnogi ljudi u tom regionu imaju, s pravom, osećaj da su Evropskoj uniji potrebni samo kao jeftina radna snaga. Ulazak u EU, koji im se svako malo stavlja u izgled, doživljavaju u međuvremenu kao iluziju„, piše dnevnik.

Sve je to Vučiću poznato i on je dobro izabrao trenutak za svoj politički zaokret, pošto Evropska unija, paralisana krizom oko korona virusa, može samo da posmatra kako najvažnija zemlja jugoistočne Evrope preti da se odmetne.

Podaničku gestu Vučića prema Kini mogli bi da slede i drugi političari regiona. Za politiku EU presudno je bilo uverenje da ne može da izgubi Zapadni Balkan i da, kakvo god razočarenje priredila tamošnjim ljudima, oni nemaju alternativu za EU. Vučićev gnevni video dokaz je da je to iluzija, koja je plod evropskog samoljublja„, zaključujeCajt„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…