1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Bundestag usvojio oštriji zakon o azilu

Bundestag usvojio oštriji zakon o azilu

Bundestag

Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag,  uprkos brojnim kritikama udruženja za zaštitu ljudskih prava i levičarskih stranaka, usvojio je  novi Zakon o azilu, kojim se drastično smanjuju prava tražilaca azila, prenela je nemačka agencija DPA.

Zakonom se posle Srbije, BiH i Makedonije, kao zemlje sigurnog porekla definišu i Albanija, Crna Gora i Kosovo, tako da će tražioci azila iz zemalja Zapadnog Balkana moći da budu deportovani iz Nemačke po ubrzanom postupku.

Tražioci azila će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gde će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mesec dana, a novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena.

Migranti koji imaju dobre izglede da dobiju azil biće upućeni na tečajeve za integraciju.

O vladinom predlogu zakona parlament je odlučivao po hitnom postupku, a nakon što se o njemu sutra izjasni i dom pokrajina, Bundesrat, čiji se pristanak smatra izvesnim, stupiće na snagu 1. novembra.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i azilanata, kao i mnogi pravnici i stručnjaci za migracije oštro su kritikovali novi zakon.

Organizacija Pro-azil ocenila je da se zakonom ponižava dostojanstvo čoveka, a partija Levica da je u pitanju najžešći napad na osnovno pravo azila od 90-ih godina prošlog veka.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…