Bundestag: Međunarodna parlamentarna stipendija (IPS)

Bundestag

Nemački Parlament (Bundestag) u saradnji sa Slobodnim univerzitetom Berlin, Humboldt-univerzitetom u Berlinu i Tehničkim univerzitetom Berlin svake godine dodeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 nacija. Program traje svake godine od 01. marta do 31. jula.

Program je pod pokroviteljstvom predsednika Bundestaga.

Ciljevi su podržati odnose između Nemačke i zemalja učesnica, ojačati demokratske vrednosti i toleranciju, produbiti razumevanje kulturne raznolikosti, osigurati miran suživot u svetu

Zemlje učesnice

Trenutno u zemlje učesnice spadaju: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Estonija, Francuska, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Hrvatska, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, Ukrajina, Mađarska i SAD.

Tok programa

IPS program traje sveukupno 5 meseci (1. marta do 31. jula) i sastoji se od manifestacija, seminara i praktičnog rada kod jednog od poslanika nemačkog Bundestaga.

Na početku programa učesnice i učesnici će od tri berlinska univerziteta dobiti uputstva o lokalnom akademskom životu, a od uprave Bundestaga uvid u rad Parlamenta.

Delatnost kod poslanika

U okviru celodnevne aktivnosti stipendisti se upoznaju sa različitim zadacima jednog poslaničke kancelarije. Pri tome se veliki značaj pridaje aktivnom učešću: U to spadaju stručni elaborati, pisanje govora, članaka i pisama, pripremanje sednica kao i obavljanje sekretarijatskih dužnosti. Pored toga, stipendisti prate svoje poslanke na sednice komisija, frakcija i drugih tela i pri tome dobijaju uvid u unutrašnje funkcionisanje, odnose i tokove postupaka rada Parlamenta. Predviđena je takođe i jedna poseta izbornoj jedinici poslanika.

Predavanja na univerzitetima i političkim fondacijama

Stipendisti su u letnjem semestru upisani kao studenti Humboldt-univerziteta u Berlinu i po želji takođe mogu slušati predavanja na nekom od drugih univerziteta. Tokom letnjeg semestra oni mogu slušati i do dva predavanja na Humboldt-univerzitetu u Berlinu i jedno predavanje neke druge berlinske Visoke škole. Dodatno učestvuju u jednom naučnom pratećem programu Slobodnog univerziteta, Humboldt-univerziteta i Tehničkog univerziteta.

Pored toga, stipendisti se uvode i u studijske seminare političkih fondacija, ekonomski i kulturni život Savezne Republike Nemačke.

Stipendija

Stipendija uključuje mesečnu naknadu od 450 eura, besplatan smeštaj kao i zdravstveno osiguranje, osiguranje od udesa i polisu osiguranja od odgovornosti. Pored toga, preuzimaju se i putnički troškovi dolaska i odlaska u i iz Berlina. Međunarodnu parlamentarnu stipendiju finansira nemački Bundestag.

Nemačko-francuska parlamentarna stipendija počinje sredinom oktobra, a završava 31. jula svake godine. Francuski stipendisti su u zimskom semestru upisani kao studenti Humboldt-unverziteta u Berlinu. Zainteresovani se s pitanjima mogu direktno obratiti Humboldt-univerzitetu u Berlinu.

Parlamentarna koordinacija

Međunarodna parlamentarna stipendija je pod pokroviteljstvom predsednika nemačkog Bundestaga, prof. dr Norbert Lammert-a. Parlamentarna koordinacija IPS-a se provodi putem izvestitelja grupe za međunarodni program razmene u komisiji starijeg Veća za unutrašnje poslove nemačkog Bundestaga.

Dodatne informacije možete pronaći ovde.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…