Budžetska sredstva za projekte informisanja u Nišu nenamenski potrošena

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenili su da novac koji je 2015. izdvojen iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih projekata nije u potpunosti utrošen u skladu s namenom i vlasnici medija nisu opravdali njegovo trošenje na adekvatan način.

U 2015. je 16 medijskih projekata finansirano iz budžeta grada sa 51 milion dinara, s tim što je 86% sredstava pripalo medijima koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao "medije bliske vlastima". Predstavnici LAF-a i BIRODI-ja najavili su da će izveštaj o trošenju budžetskih para za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu dostaviti tužilaštvu, Savetu i Agenciji za borbu protiv korupcije i ostalim nadležnim institucijama zbog osnovane sumnje da su sredstva nelegalno trošena.
 
Predstavnici LAF-a i BIRODI-ja istakli su da je monitornig pokazao da se u projektima medijskih kuća nalaze i oni troškovi koje je konkursna komisija ocenila kao nepotrebne ili previsoke i za koje je zahtevana korekcija ili potpuno brisanje.
 
Članica LAF-a Valentina Krstić istakla je da su parama iz budžeta plaćeni izuzetno visoki putni troškovi, troškovi pravnih savetnika, goriva, interneta, struje i projektnih menadžera.
 
"Iz gradskog budžeta je za službene dnevnice Narodnim novinama mesečno isplaćivano 288.000 dinara, televiziji Bel ami 280.000, radiju Bel ami 108.000 dinara, a internet portalu Bel ami 40.000 dinara", istakla je Krstićeva 20. juna na konferenciji za medije i podsetila da su projekti realizovani tokom šestomesečnog perioda.
 
Ona je takođe istakla da su iz budžeta grada sa 2,4 miliona dinara televiziji Kopernikus plaćeni troškovi programske trase Niš-Beograd-Slovenija.
 
"Projektni menadžer u televiziji Bel ami primao je iz gradskog budžeta mesečni honorar od 158.000 dinara, a u televiziji Zona plus menadžerka projekta primala je u proseku 115.500 dinara u bruto iznosu", kazala je Krstić.
 
Ona je navela da su troškovi struje televizije Bel ami pravdani računima za više brojila stambenih i poslovnih prostora koji se vode na lica povezana sa vlasnikom televizije, kao i računima brojila iz drugih opština.
 
Prema njenim rečima, iz budžeta grada utrošeni su izuzetno veliki iznosi za nabavku opreme jednog broja medijskih kuća, ali je pojedina oprema nabavljena tek na kraju godine, pa je pitanje koliko je ona uopšte bila potrebna.
 
Finansijski ekspert LAF-a Čedoslava Ristić je istakla da je analiza finansijskih i narativnih izveštaja budžetski podržanih projekata pokazala da je dokumentacija kojom je pravdan utrošak sredstava uglavnom fiktivna.
 
"Dokumentacija ni u čemu ne odgovara valjanoj i validnoj dokumentaciji za pravdanje troškova. To su računi koji nemaju ni potpis, ni pečat, niti se vidi ko je robu primio, a ko je izdao", izjavila je Ristićeva.
 
Ona je kazala da je neshvatljivo da budžetska inspekcija nije reagovala za vreme trošenja para iz gradskog budžeta i realizacije projekata.
 
Predstavnici LAF-a i BIRODI-ja su najavili da će izveštaj o trošenju budžetskih para za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu dostaviti tužilaštvu, Savetu i Agenciji za borbu protiv korupcije i svim ostalim nadležnim institucijama jer postoji osnovana sumnja da su budžetska sredstva nelegalno trošena.

 

 

 

 

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…