Brojne teme na dnevnom redu Evropskog parlamenta u 2023.

Evropski parlament

Strazbur – Evropski parlament saopštio je da će se u 2023. baviti brojnim pitanjima, uključujući digitalnu transformaciju, migracije, cirkularnu ekonomiju, dostizanje zelenih ciljeva.

Evropski parlament je zakonodavno telo Evropske unije i sastavljen je od 705 poslanika koji predstavljaju sve zemlje EU.

Na planu migracija, nakon sporazuma EP i Saveta o zajedničkoj mapi puta o migraciji i azilu iz septembra 2022, evroposlanici će raditi na predlozima koji se odnose na Novi pakt o migraciji i azilu Evropske komisije, uključujući pitanja upravljanja migracijama, procedure skrininga, okvira za preseljenje i procedure EU za azil.

U 2023. na dnevnom redu EP biće i regulisanje sektora kriptovaluta, veštačke inteligencije, deljenja podataka, poluprovodnika.

Takođe će evroposlanici razmatrati političko oglašavanje. Razgovaraće o pravilima za obezbeđenje poštenijeg i mnogo otvorenijeg demokratskog procesa u EU i sprečavanju pokušaja da se manipuliše javnim mnjenjem kroz povećanje transparentnosti sponzorisanog političkog oglašavanja.

U oblasti dekarbonizacije EP će nastaviti da radi na dostizanju ciljeva klimatske neutralnosti u Uniji kroz dekarbonizaciju svih sektora ekonomije.

Kako bi se ostvarili ciljevi iz paketa Spremni za 55, evroposlanici će glasati o novim CO2 standardima za kola, raspoređivanju infrastrukture za alternativno gorivo, novom okviru za unutrašnje tržište vodonika, smanjenju emisije metana i fluorisanih gasova sa efektima staklene bašte, novim pravilima koja će sprečiti kompanije da izmeštaju poslovanje da bi izbegle pravila o emisiji EU.

Parlament će raditi i na mnogo ambicioznijim ciljevima za smanjenje potrošnje energije na nivou EU, navodi se u saopštenju.

Na planu cirkularne ekonomije, EP će raditi na novim zahtevima ekodizajna za sprecifične grupe proizvoda, poput kućnih aparata, kompjutera i servera, električnih motora i guma, sve sa ciljem da duže traju, da budu za višekratnu upotrebu i manje štetni po životnu sredinu.

Evroposlanici će raditi i na ciljevima EU za smanjenje otpada u hrani, kao i na novoj strategiji za tekstil kako bi se rešio problem tekstilnog otpada.

Početkom 2023. evroposlanici će diskutovati i o novim pravilima za unapređenje uslova rada ljudi koji rade na digitalnim platformama jer trenutno radno pravo EU ne štiti njihova prava.

EP će raditi i na novim pravilima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, preneo je Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…