Brojke i trendovi u davanjima kompanija zajednici

Objavljeno je treće po redu godišnje istraživanje o doprinosu kompanija članica Foruma za odgovorno poslovanje društvu.

Izveštavanje o održivosti i društveno odgovornom poslovanju sve je prisutnija praksa odgovornih kompanija. Kroz otvorenu komunikaciju i informisanje zainteresovane javnosti o svojim ekonomskim, ekološkim i društvenim uticajima, kompanije imaju priliku da iniciraju širi društveni dijalog i da uključe i okupe partnere iz različitih sektora društva oko zajedničkih tema.

Jednu takvu praksu u Srbiji čini i objavljivanje godišnjeg doprinosa kompanija društvu članica Foruma za odgovorno poslovanje koje se realizuje kroz godišnji upitnik od 2012. godine. Ovaj godišnji pregled rezultata, napravljen je po ugledu na međunarodne metodologije. Učešće kompanija je dobrovoljno, a rezultati se komuniciraju zbirno. Upitnik za 2014. godinu popunilo je 15 lidera društveno odgovornog poslovanja, a istraživanje je sprovedeno uz podršku USAID-a.

Rezultati istraživanja za 2014. pokazuju sledeće:

Davanja za sanaciju šteta od poplava obeležila su 2014. godinu – Poplave koje su pogodile Srbiju, pokazale su da je biznis spreman da se aktivno uključi i reaguje u vanrednim situacijama. Čak 67% od ukupnih davanja članica koja su u 2014. godini iznosila 644,324,569.61 RSD, odnosilo se na donacije u vezi sa poplavama. Ipak, trendovi pokazuju da korporativna filantropija sve više prerasta u strateški odnos sa zajednicom i zajedničko definisanje prioritetnih društvenih tema za angažovanje. Prema tome, obrazovanje je oblast u koju ulaže najveći broj kompanija, potom slede zaštita životne sredine, promocija zdravih životnih stilova, kultura i umetnost, socijalna inkluzija itd.

Uključivanje stejkholdera sve zastupljenija praksa – Slučaj davanja za poplavljene dodatno je stavio akcenat na uključivanje stejkholdera, putem šire društvene akcije u koju su kompanije uključile potrošače, poslovne partnere i zaposlene. U 2014. godini, značajna sredstva u iznosu od 112,840,800,00 RSD ili 17% ukupnih davanja, obezbeđena su upravo zahvaljujući dodatnom angažovanju i uključivanju stejkholdera. Dok je, na osnovu podataka iz prethodne dve godine, u proseku tek 7% davanja bilo obezbeđeno na ovaj način.

Potencijal nenovčanih ulaganja – S obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju koja iziskuje racionalizaciju poslovanja i smanjenje budžeta za davanja, jedan od preostalih načina za povećanje ukupnih ulaganja leži u nenovčanim ulaganjima. Istraživanje pokazuje da vrednost in-kind donacija iz godine u godinu raste. One su u 2012. godini iznosile nešto više od 34 miliona dinara, u 2013. godini oko 38 miliona, a u 2014. godini, uzimajući u obzir specifične okolnosti, čak 246 miliona dinara.

Zaposleni kao ambasadori vrednosti – Jedan od navrednijih resursa koje kompanije mogu staviti na raspolaganje i uložiti u razvoj zajednice, su veštine i znanja zaposlenih. Gotovo sve kompanije članice Foruma za odgovorno poslovanje sprovode volonterske programe, pa je tako svaki peti zaposleni imao priliku da, uz podršku ili u organizaciji svoje kompanije, posveti vreme i veštine društvenim ciljevima. U 2014. godini, zaposleni su uložili 20031 sat rada, od čega se veliki deo odnosi na angažovanje u olakšavanju posledica poplava. U 2013. godini, više od 4 i po hiljade zaposlenih učestvovalo u 58 volonterskih projekata i posvetilo 11.110 sati rada lokalnoj zajednici.

Značaj saradnje i partnerstva – U 2014. godini, 15 lidera društveno odgovornog poslovanja sarađivalo je sa preko 1000 organizacija. U prethodne tri godine, jedna društveno odgovorna kompanija je u proseku sarađivala sa 50 partnera iz civilnog i javnog sektora i podržala preko 60 projekata. Sve veći broj kompanija sklapa dugoročna pratnerstva, a organizacije nisu samo korisnici programa, već i ravnopravni partneri sa ekspertizom i specifičnim znanjima pri implementaciji zajedničkih projekata.

Publikaciju o Doprinosu kompanija članica Foruma za odgovorno poslovanje društvu u 2014. godini možete preuzeti ovde.

Forum za odgovorno poslovanje ima 26 članica: Atlantic Grupa, Bambi, B92, Banca Intesa, British American Tobacco, Coca-Cola Hellenic, Delta holding, Državna lutrija Srbije, EY, Erste Banka, Eurobank Srbija, GSK, Holcim, KPMG, Merkator-S, Nin, Nestlé Adriatic, Philip Morris International, Represent Communications, Société Générale Bank, Telekom Srbija, Telenor, Titan Cementara Kosjerić, Victoria Group, Vip mobile i Vojvođanska banka.

Izvor: Forum za odgovorno poslovanje

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…