Brodovi za krstarenja – veliki zagađivači vazduha

Kruzeri su prevršili meru Pod tim provokativnim naslovom dva ekološka udruženja iz Francuske i Nemačke ukazuju na zagađenje vazduha koje u lukama prave brodovi za krstarenje, čiji moćni motori rade neprekidno, čak i u luci.

“Ovo što stiže je pravi mali grad”, navodi Adrijan Brineti iz organizacije Frans Natir Anvironman (France Nature Environnement – FNE, odnosno Francuska Priroda Životna sredina), pokazujući brod kompanije Rojal karibijan (Royal Caribbean) Elur ov de siz (Allure of the Seas), u prevodu Čari mora, koji pravi pauzu u luci u Marseju, na jugu Francuske.

To je najveći brod za krstarenje na svetu, koji može da primi 5.230 putnika i 2.300 članova posade.

„Motori neprekidno rade da bi se uslišile potrebe putnika” i da bi radilo 25 restorana, četiri bazena, dve konstrukcije za surfovanje i klizalište, rekao je Brineti.

Nemačka nevladina organizacija Nabu, koja je partner FNE, u više evropskih luka organizuje merenje zagađenja koje dolazi od ovih brodova. Obuhvaćeni su Marsej, Venecija, Barselona, Lisabon, Atina i Hamburg.

Konsultant Nabua Aksel Fridrih, držeći detektor čestica u ruci, objašnjava da ovi brodovi sagorevanjem dizela proizvode energiju za potrebe na brodu i za kretanje, čime dovode do izbacivanja sumpornih oksida i azota, kao i finih čestica. Tako se zagađuje nadomak obala, a morski povetarac to zagađenje često nosi u unutrašnjost.

Ekološki aktivisti se najviše bune zbog tipa goriva koji se koristi. Reč je o teškom lož-ulju, jeftinom i sa visokim sadržajem sumpora od 3,5%. Kako ukazuju ekolozi, to je 3.500 puta veće zagađenje nego u automobilima, a motori nisu opremljeni filterima za čestice.

Kako navodi Fridrih, samo pedeset metara dalje, na kopnu, fabrika s takvim sagorevanjem ne bi mogla da radi bez filtera.

Za razliku od severne Evrope, na Mediteranu nema propisa koji bi obavezivali da se koristi gorivo koje manje zagađuje. U tom smislu jedina obaveza je da se u lukama koristi gorivo sa 0,1% sumpora.

„Ali nema kontrole”, navodi Fridrih.

FNE i Nabu su u Marseju, kako je naveo, izmerili „osnovno” zagađenje, odnosno bez prisustva broda, od 3.000 finih čestica po kubnom santimetru, a dok je brod na pauzi zagađenje dostiže 6.000 čestica u zavisnosti od vetra, i čak 200.000 u oblaku dima.

Sedrik Rivoar (Cedric Rivoire), generalni direktor organizacije koja okuplja operatere brodova Clia, odgovara da većina novijih brodova, uključujući i „Čari mora”, sada ima takozvane „skrabere”, sisteme za pročišćavanje dima koji smanjuju za 90% emisije azotnih oksida i sumpora, kao i čestica većih od 100 nanometara. On kaže da za manje čestice ne postoji tehnologija.

Ti uređaju za prečišćavanje omogućavaju brodovima da koriste teško gorivo i u područjima u kojima se kontrolišu emisije, poput Baltičkog i Severnog mora. Rivoar kaže da snabdevači brodova za krstarenje vode računa o životnoj sredini i da primenjuju predviđene mere, a često idu i ispred propisa.

Većina modernih brodova, kako navodi, može da se priključi na obali da bi izbegla da motori budu uključeni. Međutim, to iziskuje velika ulaganja u lukama. U Marseju će za nekoliko meseci samo terminali kompanije za prevoz trajektom La Meridional (Meridionale) imati takvu mogućnost.

Da bi se smanjilo zagađenje, koje se povezuje sa rakom i srčanim problemima, FNE i Nabu traže da se na brodovima koristi dizel koji ima manje sumpora, kao i da se instaliraju filteri za čestice. Zalažu se i da se na Mediteranu zabrani plovidba sa gorivom čiji sadržaj sumpora je veći od 0,1%. Pored toga, zalažu se i da se svugde za brodove koji najmanje zagađuju smanje lučke naknade i naknade za prolaz, što je učinjeno u Singapuru.

Evropska nevladina organizacija Transport i životna sredina (Transport and Environment), u Evropi se oko 50.000 prevremenih smrti može pripisati pomorskom atmosferskom zagađenju. Stav ove organizacije da bi jednostavne mere mogle da smanje to zagađenje za 80 do 90%.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…