Britanski privrednici ukazuju na posledice Bregzita

brexit

London, 29. jul 2019. – Novi britanski premijer Boris Džonson pokušava da izvrši pritisak na EU da popusti u sporu oko Bregzita, tako što je intenzivirao pripreme da Velika Britanija napusti evropski blok za tri meseca i bez sporazuma.

Britanski privrednici upozoravaju, međutim, da u slučaju razlaza bez sporazuma London nikako neće moći da izbegne  ozbiljne ekonomske štete.

Konfederacija britanske industrije (CBI), najveća lobistička grupa u zemlji, saopštila je da ni Ujedinjeno kraljevstvo ni EU nisu spremne za Bregzit bez sporazuma, preneo je Asošiejted pres.

CBI je stranama uputila 200 preporuka kako da ubrzaju pripreme za Bregzit, uključujući i nove zakone, nove informatičke sisteme i sporazume koji bi obezbedili da privremeno ostanu na snazi neka zajednička pravila.

Konfederacija industrije je, u preporukama, ipak navela da se zbog same prirode Bregzita, koji predstavlja presedan, neke njegove posledice ne mogu ublažiti. CBI je naveo da će, u slučaju da se izađe bez sporazuma, 24 od 27 sektora britanske privrede biti poremećeno, a posebno manje kompanije koje su slabije pripremljene.

To je kao da postavljate vreće sa peskom protiv poplave. Kuhinja će biti pod vodom, ali možda možemo spasiti spavaće sobe na spratu„, izjavila je šefica CBI za pregovore sa EU Nikol Sajks.

Još jedno upozorenje stiglo je od francuskog proizvođača automobila PSA (Pežo S.A.), koji je saopštio da bi mogao da preseli iz Engleske proizvodnju modela Opel/Voksol Astra, ukoliko bi je Bregzit učinio neprofitabilnom.

Izvršni direktor i šef upravnog odbora PSA Karlos Tavares rekao je za Fajnenšel tajms da bi to značilo zatvaranje pogona u Elsmir Portu u Velsu, koji zapošljava više od 1.000 ljudi.

Boris Džonson premijer je postao prošle sedmice, pošto je izabran za šefa Konzervativne partije, posle obećanja da će Britaniju izvesti iz EU do postavljenog roka, 31. oktobra, sa ugovorom ili bez njega.

EU je postigla detaljan sporazum o Bregzitu sa Džonsonovom prethodnicom, Terezom Mej, ali je britanski parlament u više navrata odbacio taj dokument.

Džonson insistira da Brisel prihvati neke značajne izmene u sporazumu, uključujući i ukidanje takozvanog bekstopa, zaštitnog mehanizma koji treba da garantuje meku granicu između Republike Irske i Severne Irske, a koji britanski poslanici ne prihvataju.

Uložićeno sve snage da postignemo dogovor, ali EU će morati da napravi korak, a ako ne bude, izuzetno je važno da budemo spremni na sve„, izjavio je šef britanske diplomatije Dominik Rab.

EU uporno ostaje pri stavu da neće ponovo otvarati pregovore o sporazumu niti ukinuti zaštitni mehanizam bekstop.

Ekonomisti upozoravaju da bi napuštanje EU bez sporazuma o uslovima tog izlaska automatski izazvalo uvođenje taksi i carinskih procedura što bi poremetilo trgovinske odnose Britanije i EU. I nadležne finansijske službe vlade u Londonu ocenile su da bi to moglo da izazove nagli pad vrednosti funte i odvede zemlju u recesiju.

Suprotno mišljenju većine stručnjaka, Džonson je rekao da izlazak iz EU bez sporazuma Britaniju neće koštati gotovo ništa, samo ako bude dobro pripremljena. On je čak ocenio da „napuštanje EU predstavlja ogromnu ekonomsku šansu da se rade stvari koje nismo mogli da radimo decenijama„.

Džonson je najavio da će ubaciti u prvu brzinu planove za Bregzit bez sporazuma, uključujući i pojačane pogranične mere i više miliona funti vrednu informativnu kampanju za pojedince i pivredu.

Agencija Rojters prenela je da je Džonson tokom vikenda osnovao „ratni kabinet“ od šest ministara koji teba da donose odluke o Bregzitu, a i da pripreme vanredni budžet u slučaju razlaza bez dogovora sa EU.

U tom „ratnom kabinetu“ su ministar zadužen za pripreme u slučaju da ne bude dogovora Majkl Gov, ministar finansija Sadžid Džavid, šef diplomatije Dominik Rab, sekretar za Bregzit Stiv Barkli i državni pravobranilac Džefri Koks, i oni će se sastajati svakog ponedeljka.

Ipak, i Džonson se, kao i pre njega Tereza Mej,  suočava sa snažnim otporom parlamenta, koji se protivi Bregzitu bez sporazuma.

Britanski premijer putuje u Škotsku, gde se njegovi planovi takođe sučavaju sa ozbiljnim otporom.

Na referendumu o Bregzitu 2016. godine, na kojem su se građani Ujedinenog kraljevstva tankom većinom izjasnili za izlazak iz EU, u Škotskoj su ubedljivu pobedu odnele pristalice ostanka u Uniji.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je u više navrata da bi Škotska trebalo da održi sopstveni referendum o nezavisnosti, ukoliko protiv svoje volje bude naterana da izađe iz EU.

Lider Škotskih konzervativaca Rut Dejvidson protivi se osamostaljenju Škotske od Ujedinjenog kraljevstva, ali odbija da prihvati i Bregzit bez sporazuma.

Mislim da vlada ne treba da sprovodi Bregzit bez sporazuma a, ako do toga dođe, ja ga neću podržati„, napisala je Dejvidson 28. jula u komentaru u dnevniku Skotiš mejl, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…