1. Početna
  2. Društvo
  3. Britanske advokatice zastupaju azerbejdžansku novinarku Khadiju Ismayilovu

Britanske advokatice zastupaju azerbejdžansku novinarku Khadiju Ismayilovu

Advokatice za ljudska prava Amal Clooney i Nani Jansen zastupat će azerbejdžansku novinarku Khadiju Ismaylovu koja se već godinu dana nalazi u pritvoru zbog razloga za koje tvrdi da su politički.

Najava britanske advokatice za ljudska prava Amal Clooney da će zastupati azerbejdžanku Khadiju Ismayilovu, novinarku Radija Slobodna Evropa koja je više od godinu u pritvoru iz navodno političkih razloga, izazvala je burne reakcije u Bakuu.

Britanska pravnica Amal Clooney pridružila se Nani Jansen, pravnoj direktorici Media Legal Defence Initiative, MLDI, nevladine organizacije koja pomaže novinarima, blogerima i nezavisnim medijima širom sveta, u pokretanju slučaja Ismayilove pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu sa argumentima da je njen produženi pritvor pre suđenja kršio evropsku konvenciju.

Međutim, azerbejdžanski mediji o Amal Clooney pišu kao o pravnici koja kroz slučaj zatvorene novinarke nastoji postati popularna kao njen muž, američki glumac George Clooney. Mediji tvrde i da su skriveni razlozi Clooney osveta prema turkijskim zemljama centralne Azije.

U sklopu tih tvrdnji, neki azerbejdžanski mediji tvrdili su da je Clooney armenskog porekla i da je ranije zastupala armenske interese pred Evropskim sudom za ljudska prava. Armenija i Azerbejdžan spore se oko teritorije Nagorno-Karabah još od 1990-tih.

Khadija Ismayilova je u uhapšena u decembru 2014. godine, a u septembru prošle godine osuđena je na sedam i po godina zatvora. Novinarka koja je opširno pisala o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i porodice predsednika Ilhama Aliyeva, optužena je za izbegavanje plaćanja poreza, prevaru i zloupotrebu položaja. Ismayilova je optužbe odbacila kao politički motivisane a brojne svetske nevladine organizacije osudile su slučaj protiv nje.

Ismayilova je uhapšena zbog optužbi da je poticala drugu osobu na samoubistvo, a kasnije se suočila sa optužbama za izbegavanje plaćanja poreza, nelegalno poslovanje i zloupotrebu moći.

Kako piše britanski Guardian, organizacija za pravnu pomoć medijima, MLDI, takođe zastupa Ismayilovu u slučaju protiv vlasti zbog neprocesuiranja uključenih u ucenu seks-videom protiv nje, za šta kažu da je povrijedilo njeno pravo na privatnost.

Izvori: Guardian/Medija centar Sarajevo

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…