Brisel traži objašnjenje od Zagreba o granicama

Jedan od predloga Evropske komisije u oblasti migracija odnosi se na stvaranje jedinstvene evropske liste sigurnih zemalja porekla koja bi obuhvatala zemlje Zapadnog Balkana i Tursku a u cilju bržeg razmatranja zahteva za azil i vraćanja njihovih građana koji ne ispunjavaju uslove za azil.

O uvođenju liste bi trebalo da se raspravlja u narednim nedeljama. U EU za sada zemlje članice imaju svoje liste sigurnih zemalja – Nemačka je upravo odlučila da u nju uključi i Kosovo, Albaniju i Crnu Goru. Prema podacima Evropske komisije, Srbija je na listi sigurnih zemalja porekla u devet od 12 članica EU koje imaju takve liste.

Evropska komisija je predložila stvaranje „evropske liste sigurnih zemalja porekla“ koja bi uključivala Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Kosovo, Albaniju i Tursku.

Ta inicijativa je pokrenuta zbog velikog broja građana tih zemalja koji su tražili azil u članicama EU posle uvođenja bezviznog režima Na nivou EU 17% zahteva za azil otpada na građane tih sedam zemlje. Inicijativa je dobila na značaju nakon priliva velikog broja izbeglica sa Bliskog istoka i severa Afrike u Evropu što je otvorilo pitanje njihovog prihvata.

Cilj je da se ubrza procedura razmatranja zahteva za azil građana iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske, s obzirom da njihovi građani neće a priori ispunjavati uslov da dobiju zaštitu kao izbeglice. Međutim, i dalje će imati pravo da podnesu zahtev za azil koji će se pojedinačno razmatrati.

U predlogu Evropska komisija od 9. septembra daje se prikaz sistema i stanja u oblasti ljudskih prava i prava manjina u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj i podaci o malom broju odobrenih zahteva za azil njihovih državljana u EU.

Navodi se da je u 2014. u članicama EU odobreno 1,8% ili 400 zahteva za azil koje su podneli građani Srbije.

Prema podacima iznetim u predlogu pripremljenom za razmatranje u Evropskom parlamentu i Savetu EU, devet članica proglasilo Srbiju je sigurnom zemljom porekla.

U EU 12 zemalja ima liste sigurnih zemalja porekla – Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Nemačka, Francuska, Irska, Luksemburg, Letonija, Malta, Slovačka i Velika Britanija. Srbija nije na listama Irske, Malte i Slovačke.

Predlog u razmatranju

Kako navodi agencija Frans pres, o zajedničkoj listi će se razgovarati u narednim nedeljama.

U predlogu Evropske komisije se podseća da su se evropski lideri u zaključima sa sastanka održanog krajem juna ove godine, pozvali, u vezi s potrebom da se ubrza procedura razmatranja azila, na nameru Komisije da dopuni propise o sigurnim zemljama porekla, uključujući evenutulano uspostavljanje zajedničke liste sigurnih zemalja porekla.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zatim su na sastanku 20. jula pozdravili mogućnost uspostavljanja takve liste na nivou EU, imajući u vidu da se zemlje Zapadnog Balkana već nalaze na mnogim nacionalim listama članica, da sve te zemlje imaju perspektivu članstva u EU i da za njih važi bezvizni režim. Konstatovano je i da je stopa odobrenih zahteva za azil za građane zemalja Zapadnog Balkana u 2014. bio dosta nizak.

To sve ukazuje da se zemlje Zapadnog Balkana mogu smatrati sigurnim zemlaja porekla u svim članicama„, navodi se u zaključcima sa sastanka od 20. jula.

Evropska kancelarija za podršku u vezi sa azilom organizovala je 2. septembra sastanak članica na nivou eksperata na kome je postignut „široki konsenzus“ o tome da zemlje Zapadnog Balkana treba tretirati kao sigurne zemlje porekla.

Sigurnom zemljom porekla u skladu sa međunarodnim propisima i evropskim direktivama smatra se zemlja sa demokratskim sistemom u kojoj nema progona, torture, nehumanog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, pretnji nasiljem i oružanog konflikta.

Takođe, većina zemalja na predloženoj listi ima status kandidata za članstvo u EU koji im je odbren pošto je provereno u kojoj meri ispunjavaju Kopenhaške kriterijume o demorkatskim standardima, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava i prava manjina, tako da se mogu smatrati u dovoljnom stepen bezbednim.

Predlog Komisije su kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava za koje je posebno sporan plan da se Turska uvrsti na tu listu, između ostalog i zbog toga što u toj zemlji godinama traju sukobi snaga bezbednosti i krudskih pobunjenika.

Amnesti internešenal je naveo da se status izbeglice mora utvrđivati na osnovu pojedinačnih okolnosti, odnosno da se nijedna zemlja porekla se ne može smatrati a priopri bezbednom.

Nemačka stavlja Kosovo, Crnu Goru i Albaniju na listu

Kako u EU nema jedinstvene liste, dok neke članice imaju svoje liste, tražioci azila češće biraju određene zemlje za podnošenje zahteva.

Nemačka, koja je glavno odredište i tražilaca azila sa Zapadnog Balkana i izbeglica sa Bliskog istoka, odlučila je da uvrsti na svoju listu sigurnih zemalja porekla Albaniju, Kosovo i Crnu Goru.To je 24. septembra najavila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Osim toga Merkelova i guverneri 16 nemačkih saveznih država dogovorili su se i o drugim merama u vezi sa migracijama. Sporazumom koji su postigli traži se da se „džeparac“ koji se isplaćuje ljudima u prihvatnim centrima, pretvori u davanje u robi. Sporazum će stupiti na snagu 1. novembra.

Savezna vlada obećava da će preuzeti glavninu finansijskog tereta nastalog zbog priliva, rasterećujući regionalne i opštinske vlasti.

Nemačka će odblokirati u 2016. dodatna sredstva za savezne pokrajine u visini od 670 evra po izbeglici mesečno. Suma će se izdavati u periodu od dolaska tražioca azila u Nemačka do razmatranja njegov zahteva, što je u proseku pet meseci.

Država će podneti glavninu finansijskog tereta prihvata azilanata dok će opštinske i pokrajinske vlasti biti nadležne za smeštaj i hranu.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…