Brisel pojačava podršku medijima u regionu

Evropska komisija stavila je na raspravu nacrt smernica za pomoć koju će EU u narednih sedam godina pružati medijima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Smernice se donose zato što se mediji u ovim zemljama suočavaju sa brojnim problemima koji se moraju rešiti da bi se demokratija u potpunosti uspostavila. Uticaj politike na medije, nekontrolisana pomoć države kroz takozvano "oglašavanje vlade", netransparentno vlasništvo, pretnje novinarima i njihov loš materijalni i socijalni status samo su neki od problema na čije će rešavanje biti usmerena pomoć EU.

Međunarodna pomoć za jačanje nezavisnih medija na Balkanu se postepeno povlači i ne postoje izgledi da će se taj trend promeniti, navodi se u Nacrtu Smernica za podršku EU slobodi i integritetu medija u zemljama kandidatima i potencialnim kandidatima od 2014. do 2020. 

U takvom okruženju, mali broj nezavisnih medija je uspeo da preživi. Kako se dodaje, neki od njih su uvučeni u klijentelistički sistem, dok ostali preživljavaju sa skromnim resursima. 

"Politizacija i klijentelizam u medijima su u osnovi najozbiljnijih problema sa kojima se mediji suočavaju. Na Zapadnom Balkanu ekonomska kriza je u kombinaciji sa opštom sve većom usmerenošću na besplatne medije na internetu, dovela do pada sredstava za postojeće medije i dodatno stvorila pritisak na profesionalno novinarstvo"l navodi se u nacrtu dokumenta Evropske komisije. 

"A kada mogućnosti za za posao opadnu, kapacitet novinara kao zajednice za dalji razvoj i zaštitu zajedničkih profesionalnih i radnih standarda se pokazao slabim", dodaje se. 

Kao konkretni problemi navedena je netransparentna podrška države, netransparentno vlasništvo nad medijima, kao i loš ekonomski status novinara koji često rade bez legalnih ugovora što podstiče autocenzuru. 

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…