1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Brisel podržava francusku ideju zabrane pušenja na filmu

Brisel podržava francusku ideju zabrane pušenja na filmu

Brisel, 25. novembar 2017. – Evropska komisija podržava ideju nedavno iznetu u Francuskoj o zabrani pušenja na filmu kako bi se cigarete učinile manje privlačnim.

Francuska ministarka smatra da bi "denormalizacija" pušenja pomogla u smanjenju zavisnosti od cigareta među mladima.

"Komisija pozdravlja sve mere u zemljama EU koje pušenje čine manje glamuroznim i smanjuju broj korisnika cigareta, posebno među mladima", izjavila je portparolka Evropske komisija Anka Paduraru.

Francuska ministarka zdravlja Anjes Bizen (Agnès Buzyn) je sredinom novembra, tokom diskusije u Senatu o poskupljenju cigareta, izrazila spremnost da preduzme odlučne mere protiv pušenja i njegovu zabranu u francuskim filmovima.

Prethodno je senatorka iz redova socijalista Nadin Grele Sertene (Nadine Grelet-Certenais) kritikovala francuske reditelje tvrdeći da promovišu reklamiranje duvana.

"U 70% novih francuskih filmova ima najmanje jedna scena u kojoj neko puši. To manje ili više pomaže da se korišćenje cigareta učini banalnim, čak i promoviše, deci i adolescentima", rekla je Grele Sertene.

Ministarka Bizen je rekla da će o tom pitanju razgovarati s ministrom kulture u nastojanju da se "denormalizuje" slika duvana u društvu.

"Ne razumem zašto je cigareta toliko važna u francuskom filmu", izjavila je Bizen, dodavši da se potpuno slaže sa senatorkom.

Dominik Ngjen (Dominick Nguyen) iz Evropske mreže za prevenciju pušenja i duvana izjavio je da bi takav potez bio „ogroman korak“ ka denormalizaciji pušenja, posebno među mladima.

"Među 15-godišnjacima u Francuskoj svaki četvriti redovno puši i svaka inicijativa da se spreči da oni postanu meta duvanske industrije je korisna za njihovu zaštitu od zavisnosti", rekao je Ngjen.

S druge strane, direktor grupe za zaštitu prava pušača Forest EU Gijom Perigoa (Guillaume Périgois) smatra da takva mera predstavlja "problematičnu" cenzuru.

"Činjenica da crtani filmovi za decu nemaju scene pušenja je dobra stvar. Ali filmovi za stariju publiku treba da mogu da odražavaju stvaran život, ne svet bez duvanskog dima. U većini zapadnog sveta, uključujući Francusku, između četvrtine i trećine odraslog stanovništva puši", kazao je Perigoa.

On je upitao da li u francuskim filmovima treba zabraniti i pojavljivanje debelih ljudi jer mogu biti smatrani anti-modelima.

"Ko je sledeći na redu posle pušača?", pitao je Perigoa.

Izmenjena direktiva EU o duvanskim proizvodima, koja je stupila je na snagu u maju 2016, uvela je strože mere u kontroli duvana. Između ostalog, 65% površine paklice cigareta mora da bude prekriveno fotografijama i tekstom kojima se upozorava na štetnost pušenja po zdravlje.

Članice EU mogu da uvedu i dodatne mere, kao što je zabrana reklamiranja duvanskih proizvoda ili prodaja u običnim, istim paklicama.

Francuska, Mađarska, Irska, Slovenija i Velika Britanija neke su od zemalja koje su već usvojile meru o jednoobraznim paklicama, koje duvanska industrija smatra "krađom brenda", prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…