1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Brisel odgovara na sistemske pretnje vladavini prava

Brisel odgovara na sistemske pretnje vladavini prava

Evropska komisija usvojila je mehanizam za otklanjanje sistemskih pretnji vladavini prava širom Evropske unije. Taj mehanizam sadrži instrument za rano upozoravanje koji omogućava Komisiji da pokrene dijalog sa članicom EU i spreči eskalaciju sistemskih pretnji po vladavinu prava.

Novi mehanizam se neće koristiti za pojedinačne slučajeve, već za sistemske pretnje vrednostima EU, a opisuju ga kao "proceduru prethodnicu članu 7" Ugovora EU koji predviđa i mogućnost da zemlja izgubi pravo glasa u Savetu EU. Čelnici EU ocenili su i da probleme u domenu vladavine prava treba rešavati na nivou EU a ne u Savetu Evrope.

Novi mehanizam predstavili su 11. marta predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo (José Manuel Barroso), potpredsednica Komisije Vivijan Reding (Viviane) i komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem (Cecilia Malmström).

Reding, koja je komesarka za pravdu i osnovna prava, rekla je da Komisija, kao čuvar Ugovora EU, takođe mora da postane i zaštitnik vladavine prava u Uniji. Ona je navela nekoliko primera sistemskih pretnji po vladavinu prava u EU, uključujući u Mađarskoj, gde vladajuća konzervativna Fides partija (Fidesz) narušava nezavisnost sudstva, i Rumuniji, gde su vladajući socijalisti pokušali da raspuste ustavni sud.

Opširnije o novom mehanizmu za otklanjanje sistemskih pretnji vladavini prava širom Evropske unije možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…