Bridžers (USAID): Rešavanje problema korupcije od ključne je važnosti za privredni razvoj i EU integracije Srbije

Džeklin Vilijams Bridžers

Vranje, 15. januar 2019. – Rešavanje problema korupcije od ključne je važnosti za privredni razvoj Srbije i za pridruživanje EU a najvažniju ulogu u toj borbi ima lokalna samouprava jer je najbliža samim građanima, izjavila je u Vranju direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers.

Ona je najavila da će u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou USAID pružiti tehničku i logističku podršku gradu Vranju za reviziju i sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana kao i u formiranju nezavisnog tela koje će pratiti njegovo sprovođenje.

"Promovišemo tehnike pomoću kojih na lokalnom nivou treba da se sprovedu planovi za borbu protiv korupcije, sistemi zaštite uzbunjivača i povećanje transparentnosti u radu lokalnih vlasti", kazala je direktorka projekta.

Navodeći da po rezultatima istraživanja koje je krajem prošle godine sproveo CeSID, samo jedan od 20 građana Srbije zna za postojanje Lokalnih antikorupcijskih planova, Vilijams Bridžers je ocenila da je neophodno da javnost shvati važnost institucija koje ima na raspolaganju i da one budu bolje promovisane.

Ona je dodala da će Američka organizacija za međunarodni razvoj – USAID, osim u Vranju, zajedno sa nevladinom organizacijom Transparentnost Srbija, pružiti tehničku i logističku podršku u izradi i ostvarivanju Lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije i u Šapcu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji i Sjenici.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je rekao da će Radna grupa za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana biti formirana do kraja februara nakon čega antikorupcijski plan treba da prođe Skupštinu grada Vranja, posle čega će biti raspisan konkurs za izbor članova tog tela.

Direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je rekao da i pored toga što je borba protiv korupcije prioritet i lokalne vlasti i države, stanje u toj oblasti nije zadovoljavajuće, a kako je naveo, postoje i problemi oko primene postojećih zakonskih regulativa ali i oko načina da se sazna za problem.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…