Bregzit se neće sprečavati po svaku cenu

Više evropskih lidera je u Davosu 21. januara izrazilo nadu da će EU uspeti da izbegne dramu Bregzita, odnosno istupanje Velike Britanije iz Unije, ali je Francuska stavila do znanja da se to neće sprečavati po svaku cenu. Osim Bregzita, drugog dana Svetskog ekonomskog foruma dominirala su i druga pitanja koja muče Evropu poput velikog priliva izbeglica i migranata i terorizma. Nemački ministar finansija rešenje za izbegličku krizi vidi u vrsti Maršalovog plana za zemlje pogođene ratom i krizama, poput Sirije i Iraka.
 
"Izlazak Britanije iz Unije bi bio prava drama… moramo učiniti sve kako bi Britanija i britanski narod ostali u EU, ali svakako ne po svaku cenu", rekao je 21. januara francuski premijer Manuel Vals na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.
 
Bregzit bi bio "katastrofa", rekao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble koji je učestvovao u debati o budućnosti Evrope zajedno sa premijerima Grčke i Holandije.
 
Iz Pariza francuski predsednik Fransoa Oland je takođe poručio da Francuska želi da Britanija ostane u Uniji jer je to u interesu i Evrope i Britanije. "Ali ja ću posebno paziti da pritom zona evra može da nastavi" da se dublje integriše.
 
Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je građanima da će organizovati referendum o članstvu Britanije u EU. Ako uspe da izdejstvuje reforme u EU koje traži, referendum bi mogao da se održi ove godine a Kameron će voditi kampanju za ostanak Britanije u Uniji.
 
Međutim, neki Kameronovi zahtevi deluju Evropljanima preterano. Britanija želi da promeni EU u četiri oblasti.
 
"Dva pitanja se mogu lako rešiti; pojednostavljenje (funkcionisanja) EU kako bi mogla da se usredsredi na ono što je važno bez preteranog uređivanja propisima. Tu se slažemo", rekli su francuski diplomatski izvori.
 
Ti izvori su naveli da "nema problema" ni kada je reč o ideji uklanjanja barijera na jedinstvenom evropskom tržištu zbog jačanja konkurentnosti.
 
Međutim, dva pitanja su teška. Jedno se odnosi na usklađivanje zone evra i ostatka EU. "Važno je da se ne zaustavi nastavak integracije zone evra", dodali su francuski izvori.
 
Nesumnjivo najteže pitanje odnosi se na socijalna davanja imigrantima iz drugih članica EU, pošto Kameron želi da uvede moratorijum na četiri godine na davanja za doseljenike iz Unije.
 
"Kompromis se neće praviti oko fundamentalnih vrednosti poput odsustva diskriminacije i slobode kretanja", upozorio je 20. januara predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.
 
Kameron je u Davosu rekao da je četvrto pitanje "apsolutno ključno" i dodao da želi rezultate po sva četiri pitanja.
 
O tim osetljivim pitanjima lideri EU bi trebalo da razgovaraju u februaru i evropske institucije se nadaju da će već tada biti postignuti rezultati, dok je Francuska rezervisanija. Kako smatra Vals, biće potrebno vreme.
 
Holandski premijer Mark Rute, čija zemlja predsedava EU u prvoj polovini ove godine, rekao je da je optimista što se tiče samita.
 
"Zaista se nadam da ćemo moći da postignemo dogovor tokom sastanka Evropskog saveta u februaru", rekao je Kameron u Davosu.
 
On je dodao da se neće žuriti ako ne bude postignut odgovarajući dogovor. "Mogu da održim referendum bilo kada do kraja 2017", rekao je britanski premijer.
 
Evropska unija je bila centralna tema rasprava organizovanim drugog dana Svetskog ekonomskog foruma koji u švajcarskom mestu Davos svake godine okuplja svetske lidere. Osim "Bregzita" govorilo se i o izbegličkoj krizi i jačanju terorizma kao pretnjama za Evropu.
 
Kada je reč o izbeglicama "mi se svi slažemo da je priliv prevelik i da moramo preokrenuti" trend, rekao je Šojble i dodao da bi zemljama iz kojih izbeglice dolaze trebalo pomoći velikim finansijskim sredstvima po ugledu na Maršalov plan pomoći SAD Evropi posle Drugog svetskog rata.
 
"Potreban nam je Maršalov plan ne za Evropu već za regione koji su uništeni", poput Sirije, Iraka, rekao je predstavnik nemačke vlade. "Treba da uložimo milijarde u zemlje" iz kojih izbeglice dolaze, dodao je on.
 
Američki milijarder DŽordž Soros ocenio je da je Evropska unija ozbiljno ugrožena zbog izbegličke krize.
 
"Zavladala je panika po pitanju imigrantske politike u Evropi jer smo prešli tačku posle koje priliv umanjuje kapacitet integracije", rekao je on.
 
U toj panici svako gleda sebe a pokušaji nemačke kancelarke Angele Merkel da reši to pitanje otvaranjem granica za izbeglice ugrozili su njen položaj, dodao je Soros.
 
Prema njegovim rečima, Merkelova je shvatila da migratorni talas može da uruši Evropu. "Ona je uložila svoj politički kapital i izgubila jer otvaranje Nemačke nije bilo dobro pripremljeno", rekao je Soros.

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…