Bregzit na sudu u Velikoj Britaniji

London

London, 12. oktobar 2016. (AFP/Euractiv) – Sudije u Engleskoj će od 13. oktobra razmatrati žalbe sudu zbog odluke premijerke Velike Britanije Tereze Mej da pokrene istupanje iz EU bez izjašnjavanja parlamenta.

Stav onih koji su pokreuli postupak je da je referendum bio samo konsultativan i da je potrebno da ovakvu odluku potvrde poslanici u parlamentu, a neki od pokretača nemaju ništa protiv samog istupanja.

Ove postupke pokrenuli su građani najrazličitijih profila, od frizera do upravljača penzionih fondova, pri čemu neki od njih nemaju ništa protiv istupanja iz EU, već samo protiv načina na koji se sprovodi volja Britanaca. Tereza Mej (Theresa May) ih optužuje da žele da "zaobiđu" rezultat referenduma 23. juna na kojem su se Britanci većinom od 52% izjasnili za istupanje iz EU. 

"Parlament nas je uveo u EU i samo on nas može iz Unije izvesti", objasnio je jedan od advokata Džon Halford (John). 

Poslanici su potvrdili rezultat referenduma, mada se većina njih zalagala za ostanak u EU, ali bi skupštinska rasprava o istupanju u parlamentu mogla da traje mesecima i da odloži Bregzit, tim pre što bi neki poslanici, pre svega iz laburističke opozicije, želeli da utiču na uslove istupanja iz Unije jer se plaše isuviše oštrih rezova. 

Premijerka Mej je najavila da će se do kraja marta 2017. godine pozvati na član 51 Lisabonskog ugovora, čime se zvanično pokreće istupanje i pregovori o uslovima razlaza od EU, koji mogu da traju najviše dve godine. Britanska premijerka tvrdi da je pokretanje istupanja u nadležnosti vlade i da odobrenje parlamenta nije potrebno. 

Prve zahteve za preispitivanje odluke pokrenuli su 37-godišnji frizer Deir Dos Santos i jedna od osnivača društva ta upravljanja fondovima SCM direkt (Direct) Djina Miler (Gina Miller). Nakon toga takozvana grupa "običnih građana" pokrenula je još jedan postupak. 

"Moj klijent je bio veoma iznenađen time što ga je premijerka optužila da želi da preokrene demokratiju", izjavio je Dominik Čambers (Dominic Chambers), advokat Dos Santosa za AFP. 

On navodi da njegov klijent čak nije ni glasao za ostanak u EU i da u potpunosti prihvata rezultate rederenduma, ali da je ovo izjašnjavanje samo jedna od neophodnih etapa. 

Dos Santos ne želi da se ističe u javnosti, pogotovo nakon što je dobio pretnje na drušrvenim mrežama, i to je još jedan pokazatelj tenzija u Velikoj Britaniji, u kojoj se mesecima vode žestoke diskusije o evropskom pitanju. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…