Bregzit: Kakav će biti status Britanaca u Nemačkoj

Nemačka opoziciona partija Zelenih zatražila je od vlade da Britancima koji žive u toj zemlji omogući dobijanje državljanstva po ubrzanoj proceduri kako ne bi bili u neizvesnoj situaciji nakon istupanja Britanije iz EU. Iz nemačke vlade stigao je odgovor da se o položaju Britanaca u Nemačkoj nakon istupanja iz EU za sada ne može govoriti.

Procenjuje se da u drugim članicama EU živi 1,2 miliona Britanaca, od čega više od 100.000 u Nemačkoj. Prema oceni šefice parlamentarne grupe Zelenih Katrin Gering-Ekart (Goering-Eckardt) njima je potrebno dati nedvosmislenu mogućnost da ostanu u Nemačkoj.
 
U Nemačkoj je preporuka da se državljanstvo odobrava nakon osam godina života u toj zemlji, šest u slučaju da je osoba dala poseban doprinos životu u Nemačkoj, a tri za one koji su venčani za Nemce. 

Kako prenosi britanski list Gardijan (The Guardian), u odgovoru nemačke vlade se međutim navodi da ne postoji propisani minimum godina koje neko treba da provede u Nemačkoj pre nego što dobije državljanstvo, i da postoji manevarski postor budući da se odluke mogu donositi od slučaja do slučaja i da su u nadležnosti 16 saveznih država. 

Iz Berlina je stigla poruka da se o statusu Britanaca nakon Bregzita ne može govoriti i da se o Britaniji za sada govori kao o članici EU. Ovo je u skladu sa generalnim stavom lidera članica EU da pre zvaničnih pregovora i razjašnjenja planova Britanije ne treba nuditi ustupke i sklapati dogovore o uređenju odnosa sa Britanijom za period kada ona više ne bude članica u skladu sa referendumom iz juna 2016.

Velika Britanija još nije podnela zvaničan zahtev za istupanje iz EU, odnosno nije se pozvala na član 50 Lisabonskog ugovora. Od tada će početi da teku dve godine za okončanje pregovora o istupanju, odnosno o rešavanju nasleđa Britanije kao članice, a onda bi trebalo i urediti odnose Britanije i EU nakon istupanja. 

Nemački Zeleni nisu jedini političari koji traže način da se iskoristi entuzijazam mladih Britanaca koji su mahom bili za ostanak svoje zemlje u Uniji. Evropski lideri najavili su da u zamenu za izvesnost za britanske građane u drugim članicama EU traže da se razjasni situacija građana EU koji žive u Britaniji. Recimo, više od 130.000 njih radi u britanskom zdravstvemom sistemu. 

Prema nemačkim propisima, moguće je dvojno državljanstvo ukoliko je i drugo državljanstvo neke članice EU. To znači da će nakon istupanja Britanije iz EU Britanci morati da se odriču svog državljanstva da bi dobili nemačko. 

Nemačke vlasti ukazuju na povećano interesovanje Britanaca za državljanstvo.

"Beležimo veliki broj ljudi koji žele da iskoriste ovu mogućnost", rekao je službenik u odeljenu za državljanstva u Potsdamu a preneo Gardijan.
 
Za državljanstvo u Nemačkoj potrebna je obimna dokumentacija, uključujući i ddokaze o plaćenom porezu, potvrda o tome da osoba nije osuđivana, kao i dokaz da nije na teretu države. Pored toga polaže se i nemački, srednji nivo, kao i test osnovnih znanja o Nemačkoj i njenoj istoriji od 33 pitanja. Procedura košta oko 250 evra.

Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…