Bregu: Više muškaraca nego žena u radnoj snazi regiona

Majlinda Bregu

Sarajevo, 16. april 2021. – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu saopštila je da muškarci nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion.

Pored toga, razlike u platama između polova u svim ekonomijama Zapadnog Balkana posebno su velike u profesijama koje se smatraju “muškim“, kao što su tehnologija i računarstvo„, rekla je Bregu povodom pokretnja zajedničkog projekta RCC i Razvojnog programa UN (UNDP) pod nazivom Regionalna mreža žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici – STEM

Ona je navela da u zdravstu žene čine između 70 i 85 odsto diplomaca, manje od 40 posto ih je u poljoprivredi, a samo između 20 i 30 posto u oblasti inženjerstva, objavljeno je veb sajtu RCC-a.

Stope zaposlenosti obrazovanih žena veće su nego kod muškaraca, ali uprkos tome u STEM oblastima i dalje je prisutna nefleksibilnost, kultura isključivosti u kojoj dominiraju muškarci„, upozorila je Bregu.

Prema njenim rečima, RCC iskreno veruje da „ova inicijativa osnaživanja mladih žena da se školuju i grade karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici dolazi u pravo vreme, s obzirom na ekonomske poteškoće s kojim se suočava ceo region zbpog krize izazvane kovidom„.

Projekat STEM je deo zajedničke inicijative RCC-UNDP na polju ekonomskog osnaživanja žena, koji se „naslanja“ na Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. godina.

Prema istraživanju RCC-a „Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana“, bruto domaći proizvod po stanoviku u regionu mogao bi da se poveća za 1,5 odsto do 2035. godine ako vlade i privredni subjekti preduzmu koordinirane napore da se smanji rodna razlika u stopama zastupljenosti u radnoj snazi.

Prema nalazima studije, više žena u domaćinstima na Zapadnom Balkanu radi kao neplaćeni radnik nego u Evropskoj uniji. Šest regionalnih ekonomija je takođe i dalje daleko od rodne ravnopravnosti u pogledu rukovodnih struktura, sa učešćem žena na srednjim i višim upravljačkim položajima od 29 posto 2019. godine (pet procentnih poena ispod EU).

Takođe, indeks osnaživanje žena u regionu je ispod proseka EU, pri čemu je 2019. godine iznosio u proseku 52,4 poena od mogućih 100, naspram proseka u EU od 80 poena.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…