Bregu: Saradnja je ključna za efikasnu borbu protiv pandemije

Majlinda Bregu

Sarajevo, 18. mart 2020. –  Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je da su vreme, razmena infomacija i koordinacija od suštinskog značaja za efikasnu borbu protiv pandemije.

Bregu dodaje  i da koridori prema regionu treba budu otvoreni radi snabdevanja lekovima, medicinskom opremom i hranom.

Ona je to rekla na konsultancijama u vidu video konferencije sa predstavnicima šest vlada Zapadnog Balkana, Evropske unije i drugih regionalnih aktera o zajedničkim aktivnostima na ublažavanju posledica pandemije uzrokovane korona virusom, navodi se u saopštenju RCC.

Imamo odgovornost da hitno delujemo i damo ključni doprinos osiguranju kontinuiteta privredne delatnosti, očuvanju rada lanaca snabdevanja i sprečavanju pogoršanja socijalnih i ekonomskih problema sa kojima se naš region već suočava„, rekla je Bregu.

Učesnici sastanka, među kojima su bili predstavnici vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Evropske unije (EU), Transportne zajednice i Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), predstavili su situaciju u svojim ekonomijama, odnosno poljima rada, i buduće planove, a svi akteri iz regiona su naglasili da je od ključne važnosti da se uspostave zeleni koridori unutar regiona, kao i sa EU.

U saopštenju se navodi da je RCC spreman da nastavi ovakav vid komunikacije, kako bi se proveravala situacija na terenu i sagledavanje mogućnosti za njeno rešavanje.

Naš sledeći korak je priprema zajedničkih zaključaka kako bi se regionu omogućilo da radi na uspostavljanju zelenog koridora kako bi se obezbedio nesmetan protok roba unutar regiona, kao i van njega. To će se temeljiti na principima osiguravanja ekonomskog kontinuiteta, izbegavanja prekida isporuke roba i osnovnih usluga na celom Zapadnom Balkanu i van njega, a u cilju zaštite zdravlja i života naših građana„, rekla je Bregu i dodala da će region od EU zatražiti da se neiskorišćena sredstva iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA) dodele za moguće hitne zahteve iz regiona.

Do danas su četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana proglasile vanredno stanje, dok je preko 400 građana zaraženo korona virusom, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…