Bregu: Regionalna saradnja je smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU

Majlinda Bregu

Zagreb, 21. novembar 2019. – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je u Zagrebu da se Evropa i Zapadni Balkan demografski menjaju, a da je iz regiona u poslednjih sedam godina otišlo više od pet miliona građana.

Ove brojke su još i veće kada se radi o mladima. S obzirom da je 35% mladih u regionu nezaposleno (što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU), 62% njih želi da ode i radi u inostranstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu. Ovo su alarmantne brojke za region„, rekla je Bregu na panelu „Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti“ koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu.

Ona je dodala da je regionalna saradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU.

Treba da nastavimo da zajednički radimo na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u celom regionu, unapređivanju našeg obrazovnog sistema tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije u naše aktivnosti i konačno otklanjanju prepreka u našem regionu. Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer šta je zemlja bez ljudi„, rekla je Bregu, navodi se u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju.

Na panelu se govorilo i o odnosu Zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i o rešenjima za izazove kao što su migracije, nezaposlenost mladih i odliv kvalifikovanih kadrova.

Pored Bregu, na panelu su učestvovale članica Evropskog parlamenta i kandidatkinja za potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju, te potpredsednica Kluba zastupnika Evropske narodne stranke Dubravka Šuica, zamenica direktora Međunarodnog republikanskog instituta u Bosni i Hercegovini Amila Karačić i predsednica Instituta Robert Šuman i žena Evropske narodne stranke Doris Pak, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…