1. Početna
  2. Vesti
  3. Bregu (RCC): Javna uprava na Balkanu da pruža usluge građanima, a ne da bude glavni poslodavac u zemlji

Bregu (RCC): Javna uprava na Balkanu da pruža usluge građanima, a ne da bude glavni poslodavac u zemlji

Majlinda Bregu

Beograd, 29. septembar 2018. – Albanska političarka i sledeća generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu istakla je da javna uprava treba da pruža usluge građanima a ne da bude glavni poslodavac u zemlji, kako se, potvrdila su istraživanja, često vidi na Zapadnom Balkanu.

Na skupu o reformi javne uprave istaknuto je i da će zemlje regiona, odnosno njihovi građani, imati problema ako ne reformišu taj sektor, bez obzira da li su članice EU ili ne.

Ona je drugog dana rada regionalne konferencije WeBER o reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu kazala i da regionalna saradnja nije zamena za članstvo u EU ali da će, ako region ne bude bolje sarađivao na svim poljima, put u EU biti teži i duži.

Takođe je ocenila da je region propustio priliku da reformiše svoje javne uprave koju su svojevremeno iskoristile istočnoevropske zemlje i da ne sme da propusti drugu šansu.

Majlinda Bregu, koja će dužnost generalne sekretarke RCC preuzeti u januaru, istakla je značaj regionalne saradnje za život građana i unapređenje kvaliteta života u regionu ocenivši da je u oblasti ekonomije regionalni ekonomski prostor dobra ideja ali da treba da bude razvijena dalje, na unapređenje usluga građanima, digitalizaciju i povezanost ne samo ekonmija, nego i ljudi.

Diki Methorst, prvi sekretar Ambasade Holandije u Beogradu, rekla je na skupu da je reforma javne uprave neodvojiva od vladavine prava i da je proces proširenja EU baziran na merilima kako bi Zapadni Balkan bio spreman da postane njen deo.

Prema njenim rečima, civilno društvo prati i pruža drugu perspektivu u pogledu ispunjavanja zahteva za članstvo i treba da predstavlja građane.

Ona je na skupu u organizaciji Centra za evropske politike (CEP) takođe rekla da Holandija kao članica EU prati proces reformi u zemljama regiona i da je interesuju mišljenja svih zaniteresovanih strana kako bi došla do stava o napretku neke zemlje.

Članice EU moraju da ubede svoje građane da su zemlje Zapadnog Balkana spremne da uđu u Uniju, rekla je Methorst koja je i regionalni koordinator za vladavinu prava.

Šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Nikolas Bizel rekao je da se ne slaže sa stavom da neka "krupnija" pitanja korupcije ili vladavine prava privlače veću pažnju donora od pitanja poput reforme javne uprave jer se sva ta pitanja, kako je ocenio, zapravo prepliću.

Vodeći istraživač na projektu WeBER Miloš Đinđić rekao je da se sve države na Zapadnom Balkanu suočavaju sa visokim standardima EU u procesu pristupanja i da se reforma javne uprave, koja nije posebno pregovaračko poglavlje, prati kroz različite inicijative podržane od strane EU.

Prema njegovim rečima, istraživanje u okviru projekta WeBER pokazuje da još mnogo mora da se radi, da proces razvoja javnih politika još nije dovoljno otvoren, nije dovoljno inkluzivan.

Transparentnost je na veoma niskom nivou, sve odluke vlada u regionu nisu javne, svi dokumenti nisu javni, pogotovo budžetski podaci, rekao je Đinđić.

"Informacije koje dobijamo kao građani još govore da su uprave zatvorene, da treba da rade na otvorenosti i transparentnosti", kazao je on za Betu i Euraktiv Srbija.

"Reforma javne uprave važna je ne samo iz perspektive procesa prustupanja EU, jer onog trenutka kada uđemo u EU, ako naša uprava ne bude dovoljno reformisana, jaka i sposobna da pruži brzu, efikasnu i jevtinu uslugu građanima, mi ćemo imati problem kao građani, nezavisno od toga da li smo članica EU ili ne", zaključio je Đinđić, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…