Bregu: „Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana je dobar plan“

Majlinda Bregu

Sarajevo, 07. decembar 2020. – Regionalna saradnja i regionalna integracija su dve strane iste medalje, ocenila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Bregu dodaje da je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, koji su potpisali lideri svih šest ekonomija zapadnog Balkana dobar plan.

Integracija tržišta je možda više deo procesa evropske integracije, ali regionalna saradnja nije samo integracija tržišta, već politički proces, rekla je Bregu na otvaranju samita Evropske unije i zapadnog Balkana 2020 u organizaciji „Prijatelja Evrope“.

Kriza nameće dve perspektive, jedna je unutrašnja, a druga spoljna. Dok pandemija kovid-19 dramatično menja svet i sve nas čini izuzetno ranjivim i krhkim, regionalizacija može postati alternativni put razvoju, smatra Bregu.

Prema njenim rečima, početni koraci, kao što je dublja integracija, ne mogu uspeti bez istovremenih daljih koraka ka integraciji tržišta u evropsko tržište.

U saopštenju se navodi da je četvrtu godinu zaredom Savet za regionalnu saradnju partner  organizaciji sa sedištem u Briselu „Prijatelji Evrope“ koja organizuje godišnji samit Evropske unije i zapadnog Balkana, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), zapovedništva američkih snaga za Evropu i programa Evropske unije „Evropa za građane“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…