Bratislava „utišava“ spoljnopolitičku saradnju Višegradske grupe

Bratislava

Bratislava, 05. jul 2022. – Slovačka namerava da tokom svog predsedavanja Višegradskoj grupi (V4) izbegava spoljnopolitičke teme usled neslaganja četiri zemlje u stavovima o Rusiji i da se umesto toga fokusira na saradnju u drugim oblastima.

Bratislava, koja je 1. jula od Budimpešte preuzela rotirajuće predsedavanje V4 na godinu dana, planira da produbi regionalnu saradnju u razvoju saobraćaja, nuklearne energije, niskougljeničnih tehnologija, zelene i digitalne transformacije, održivosti, mobilnosti mladih i međuljudskih odnosa.

Važno je da razmislimo o ulozi višegradske saradnje u ovom promenljivom okruženju. Zato će slovačko predsedavanje obezbediti platformu za otvoreni dijalog u toj oblasti i pokrenuće interno promišljanje budućnosti i prioriteta višegradske saradnje„, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Slovačke.

Zemlje regionalnog bloka, Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska, bile su ujedinjene oko velikih političkih ciljeva. Zajedno su se borile protiv sistema razmeštanja izbeglica tokom migrantske krize 2015. i imale su jedinstven stav tokom pregovora o budžetu EU za period 2021-2027.

Međutim, tradicionalno blisku saradnju Višegradske četvorke poremetili su različiti stavovi prema Rusiji od početka njene invazije na Ukrajinu.

Mađarska je u martu morala da otkaže sastanak ministara odbrane zemalja V4 jer su Poljska i Češka odbile da učestvuju zbog mlake podrške Budimpešte merama EU protiv Moskve.

Budimpešta je optuživana i da koristi saradnju unutar Višegradske grupe za promovisanje svojih interesa.

Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok izjavio je ranije da namerava da „znatno utiša spoljnopolitičku dimenziju“ grupe.

Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo na čvrste ekonomske i infrastrukturne veze koje su izgrađene između zemalja V4, koje planira da proširi i ojača tokom narednih godinu dana.

Četiri prioriteta slovačkog predsedavanja V4 su povezanost, ekonomija, održivost i ljudi, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…