1. Početna
  2. Kultura
  3. Branku Rosiću uručena Nagrada Fondacije Tanja Petrović

Branku Rosiću uručena Nagrada Fondacije Tanja Petrović

Foto: TV N1

Beograd – Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima uručena je Branku Rosiću, novinaru, muzičaru i piscu, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Rosiću je vredno priznanje uručio prošlogodišnji laureat televizijski reditelj i autor Boris Miljković.

Ovom neobičnom nagradom afirmišu se ljudi koji afirmišu kulturu u medijima. Ta nagrada ima posebnu težinu jer živimo u zemlji u kojoj je teško afirmisati kulturu, naročito u medijima. Ono što je zajedničko svim dobitnicima ove nagrade je ideja da njihovo delo liči na usporeni snimak novčića koji leti kroz vazduh sa pismom sa obe strane. Na jednoj strani te parice je slika njihovog rada na tome da nekultura ustukne. Na drugoj strani novčića je konkretan artefakt koji u tajnosti proizvode: knjiga eseja, romani priče koji prete da postanu tema drugima koji će ovu nagradu dobiti u budućnosti. Čestitam Branku Rosiću u licu novinara sa naličijem proznog pisca“ kazao je Miljković.

Branko Rosić se zahvalio na nagradi i istakao da da je od trenutka kada je uključio pojačalo u Hali Pionir i kasnije u SKC-u afirmisao kulturu na različite načine: od prvih samizdat fanzina, preko dnevnih novina, do nedeljnika i na kraju romana.

Smatrao sam i dalje verujem da je promovisanje kulture moguće na različize načine…Intervjuima sa regionalnim zvezdama ili bubnjarem Pink Flojda i čivekom koji je pravio čizme Džimiju Hendriksu. Svojim zadatkom i zadovoljstvom da osvetlim i afirmišem  promovišem svet mašte i pravih kvaliteta nadajući se da će to možda nekom promeniti život kao što su meni promenile radio emisije i prvi tekstovi u novinama. Heroji su svi oni koji su barem jednom devojčici ili dečaku promenili život i naterali ih u kreativnost ili bolji ukus„, kazao je Rosić.

Nesvakidašnjom energijom, Rosić, je tokom više od četiri decenije, osvajao prostore kulture: svirao je najpre u kultnom pank bendu Urbana gerila, a zatim i u elektro grupi Berliner štrase.

Inspirisan muzikom kreće u novinarstvo.

Objavljivao tekstove iz kulture u brojnim časopisima, neki od njih su Plejboj, Nacionalna geografija, Kosmopoliten, El.

U toku svoje dosadašnje karijere uradio je brojne intervjue, kako sam kaže od Lepe Lukić do Joko Ono, od Morisija, preko Ju Nesbea, Jana Gilana, Žan-Žak Barnela, do Milene Marković, Irvina Volša i Frederika Begbdea.

Objavio je i tri romana: A tako je dobro počelo, Za sutra najavljuju konačno razvedravanje i Dolazak matadora“.

Dosadašnji laureati Fondacije Tanja Petrović su Milan Vlajčić, Žikica Simić, Bojana Andrić, Petar Peca Popović, Teofil Pančić, Ivan Medenica, Seecult portal za kulturu, Goranka Matić i Boris Miljković.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Inicirali su je i osnovali Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac, u želji da se istaknu i podrže ličnosti koje su izuzetnim zalaganjem doprinele afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…