Bramerc: Političari u zemljama bivše Jugoslavije često podržavaju slavljenje ratnih zločinaca

Serž Bramerc

Njujork, 09. jun 2020. – Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc upozorio je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.

Pomoćnik ministarke pravde Srbije Čedomir Backović je izjavio da su kazne doživotnog zatvora za pet državljana Srbije izrečene mimo osnivačkog akta Tribunala i da su one rezultirale „dalekosežnim posledicama„.

Predsednik međunarodnog suda u Hagu je rekao da je zbog pandemije bilo odlaganja u sudskim procesima i da će dva preostala procesa optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom delu 2021.

Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne ličnosti u celom regionu„, rekao je Bramerc podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva.

Bramerc je ocenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji „ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava„.

On je upozorio i na „političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji„, navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, „bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj„.

Bramerc je podsetio i da se ove godine navršava 25 godina od „mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici“.

Po tužiočevim rečima, to će biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca„, podvukao je Bramerc.

On je naglasio da je, posle četvrt veka od zločina, „hitno neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira“ i koje bi, makar i zakasnelo, „raskinulo sa retorikom prošlosti„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…