Bradaš: U Srbiji u prvom kvartalu broj zaposlenih radnika manji za 60.800

Sarita Bradaš

Beograd, 10. jun 2020. – Broj nezaposlenih u Srbiji u prvom kvartalu ove godine je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u poređenju na poslednjim kvartalom 2019. godine opao za 3.800, ali je broj zaposlenih smanjen za 60.800, rekla je saradnica Fondacije Centra za demokratiju Sarita Bradaš.

Bradaš je agenciji Beta rekla da je u poslednjem kvartalu 2019. godine bilo zaposleno 2.938.200 radnika, a u prvom 2020. godine 2.877.400.

Takva nelogičnost se, prema njenim rečima, može objasniti činjenicom da je dobar deo radnika koji su ostali bez posla u vreme vanrednog stanja koje je počelo 15. marta zbog pandemije, odustao od traženja posla, pa nije registrovan kao nezaposlen u RZS.

Ti radnici, koji su ostali bez posla, ako četiri nedelje nisu aktivno tražili posao prešli su u ‘neaktivnost’ i ne računaju se kao nezaposleni„, rekla je Bradaš.

Dodala je da takva razlika u smanjenju broja zaposlenih između prvog kvartala 2020. i četvrtog kvartala 2019. ne može da se tumači sezonskim oscilacijama jer ni do sada nisu bile tolike.

Ako se, kako je rekla, posmatra poslednji kvartal 2018. godine i prvi 2019. razlika u broju zaposlenih je samo 6.900.

Bradaš je rekla da od 60.800 radnika za koliko je smanjen broj zaposlenih u formalnom i neformalnom sektoru najveći broj njih je ostao bez posla (51.400) u neformalnom sektoru.

Od tih 51.400 ljudi koji su ostali bez posla najveći broj je onih koji su bili samozaposleni, ali van sektora poljoprivrede, uglavnom u malim, preduzetničkim radnjama.

Bradaš je rekla da tačne podatke o broju radnika koji su ostali bez posla ima Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja na osnovu odjava poslodavaca o broju radnika koji su ostali bez posla, a radili su na neodređeno ili određeno vreme ili po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…