Božović: Ne odustajemo od odlaska u Hrtkovce 6. maja

Balša Božović

Beograd, 24. april 2018. –  Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović izjavio je da neće odustati od odlaska u Hrtkovce 6. maja i najavio da će sprečiti lidera radikala Vojislava Šešelja da održi miting u tom vojvođanskom selu.

Božović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da DS neće imati skup već da će biti tamo da pruže podršku građanima i zaštite ih "pošto država i državni organi to ne čine, već dozvoljavaju Šešelju da i dalje širi govor mržnje".

"Mi ćemo biti uz svoje sugrađane jer želimo da se u svojoj zemlji osećaju sigurno, to im garantuje Ustav i zakoni i to je dužnost svih koji vole ovu zemlju. Ne delimo ljude po verskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti i želimo da budemo sa njima i da ne dozvolimo da se ponovi ono što je nekada Šešelj uradio", kazao je Božović.

On je negodovao jer je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao da neće dozvoliti ni jedan skup čime je po Božoviću, izjednačio one koji brane svoje građane s onima koji su osuđeni za ratne zločine i koji su proterivali građane.

"To govori da se (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić  nije promenio i da želi ovakvu Srbiju gde se poistovećuju oni koji su osuđeni za ratni zločin sa onima koji žele da zaštite građane kako ne bi došli u situaciju kao devedesetih", rekao je Božović.

SRS je ranije najavila da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima u kome je Vojislava Šešelja pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin.

Međunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u tom selu 1992. godine.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i "počinio" progon nad Hrvatima "kršenjem prava na bezbednost".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…