Bošnjaci i Sandžak nisu dovoljno zastupljeni na RTS-u

Radio-televizija Srbije

Novi Pazar, 30. novembar 2016. – Predstavnik Novosadske novinarske škole Stefan Janjić ocenio je u Novom Pazaru da je izveštavanje Radio-televizije Srbije (RTS) o Sandžaku i Bošnjacima bolje nego devedesetih, ali da pripadnici te nacionalne manjine i stanovnici tog dela Srbije nisu dovoljno zastupljeni u programu javnog servisa.

On je rekao da je izveštavanje o Sandžaku uglavnom vezano za incidente ili kriminalne situacije i da ne pruža pravu sliku o životu u tom delu Srbije.

Janjić je na predstavljanju istraživanja "Izveštavanje RTS-a o Sandžaku", koji je radio Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, rekao da je program RTS "dvostruko diskriminatoran prema Bošnjacima".

"Prvo je diskriminatoran zbog veoma malog broja vesti i priloga iz Novog Pazara i Sandžaka i uglavnom je to izveštavanje vezano za neke incidente ili kriminalne situacije. Sa druge strane, diskriminatoran je jer RTS odbija da izveštava na bosanskom jeziku, što mu je zakonski propisana obaveza", istakao je Janjić.

On je naglasio da RTS sada izveštava "politički korektno, ali da generalna slika izveštavanja o Sandžaku i Bošnjacima nije neutralna, već da tog izveštavanja na javnom servisu nema".

"Ovo što se povremeno izveštava iz Novog Pazara je nedovoljno da građani drugih delova Srbije steknu pravu sliku o Novom Pazaru, ali je nedovoljno i da žitelji Novog Pazara istaknu svoje probleme i da se ti problemi čuju na višem nivou", kazao je Janjić.

Na tribinu su bili pozvani i predstavnici RTS-a, ali se oni nisu pojavili.

Direktorka Sandžačkog odbora Semiha Kačar je govoreći o stanju medija u Sandžaku rekla da privatizacija i projektno finansiranje nisu doprineli poboljšanju javnog informisanja, niti popravljanju medijske slike u ovom delu Srbije.

Ona je iznela podatke da su na medijskim konkursima lokalnih samouprava većinu sredstava dobili mediji bliski vladajućim političkim strankama.

"Stiče se utisak da je u privatizovanim medijima sada situacija još gora i da je uticaj političkih struktura još veći nego pre prodaje", izjavila je Kačar.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…