1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. BOŠ dodelio tradicionalna priznanja „Pokretači promena“

BOŠ dodelio tradicionalna priznanja „Pokretači promena“

BOŠ

Beograd – Zaštita životne sredine, unapređenje zapošljivosti mladih i odgovorno korporacijsko poslovanje, bile su glavne teme konferencije “Move.Link.Engage“, koju je organizovala Beogradska otvorena škola (BOŠ).

U drugom delu konferencije dodeljene su tradicionalne nagrade Pokretači promena, i to šest nagrada u pet kategorija i sedam zahvalnica.

Ovogodišnja konferencija BOŠ-a posvećena je multidisciplinarnoj saradnji civilnog, poslovnog i javnog sektora.

Kako su naveli organizatori,  prethodne godine su pokazale da se saradnja civilnog i poslovnog sektora ogledala u formi filantropskih aktivnosti ali su one, iako su dale rezultat, dostigle svoj vrhunac.

Istaknuto je da BOŠ nastoji da otvori nove prostore za saradnju koji se ogledaju u zagovaranju konkretnih promena koje će doneti bolji život običnim građanima.

Priznanje Pokretači promena dodeljuje se građanima i organizacijama koje svojim zalaganjem utiču na živote svojih sugrađana, doprinose razvoju lokalne zajednice, unapređenju pristupa socijalnim uslugama, kulturnom sadržaju, zdravijoj životnoj sredini.

U kategoriji Saradnjom do promene koja ističe primere dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva dobitnik je Caritas Šabac za inicijativu „Razvoj usluga socijalne zaštite u opštini Bogatić

U kategoriji Sinergijom do uspeha, prvi dobitnik je Udruženje žena Etno čarolija Prva Kutina za obnovu Doma kulture u selu i pokretanja građana organizovanjem raznih kulturnih dešavanja u ovoj godini.

U kategoriji Prvi glas građana za kampanju koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana oko nekog cilja, nagradu je dobila Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada koja je realizovala 20. Međunarodni filmski festival Uhvati film, čiji su akteri i autori osobe sa invaliditetom

U kategoriji Pohod na aktivizam kao najuspešnija inicijativa neformalne grupe nagrađena je inicijativa Bežanija ostaje, Kosa prkosi iz Beograda.

Ova inicijativa je pokrenula i udružila stanovnike Bežanijske kose, nakon saznanja da je objavljen Predlog izmena i dopuna plana detaljne regulacije jednog područja u naselju, sa ciljem izgradnje stambenog kompleksa.

U kategoriji Pokretač promena koja slavi  pojedince koji su se istakli u javnom zagovaranju nagradu su dobile Olivera Jovović za inicijativu „Proširenje liste neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju“ i Vesna Stanimirović koja je pokrenula inicijativu „Naše malo, nekome znači mnogo“.

Uručeno je i sedam specijalnih zahvalnica, a kako je navela Marija Todorović iz BOŠ-a, kategorije za koje se dodeljuju nagrade za fokus imaju saradnju organizacija civilnog društva i građana sa javnim vlastima i poslovnom zajednicom.

Nagrađuju se i neformalne inicijative koje su se okupile oko jednog cilja a to je poboljšanje života u njihovoj zajednici.

 

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…