Boris i Kameronova ćerka glavne teme u Britaniji

London

Britanski listovi se dan pošto je ta zemlja dobila novu premijerku bave brojnim izazovima koji su pred Terezom Mej. Pažnju ipak najviše zaokuplja njena odluka da imenuje vodećeg zagovornika izlaska Britanije iz EU Borisa Džonsona za šefa diplomatije, čime su neki oduševljeni a neki uznemireni. Još jedan zagriženi evroskeptik u njenom timu je Dejvid Dejvis koji će biti ministar za Bregzit a među evropskim kolegama poznat je kao "šarmantni gad".

Kada je reč o fotografijama na naslovnicama britanske štampe 14. jula, glavna zvezda, uz Terezu Mej, jeste petogodišnja ćerkica dojučerašnjeg premijera Florens.


Dnevnici u Britaniji 14. jula posvećeni su otkrivanju smera nove vlade koja će zameniti vladu Dejvida Kamerona.
 
Tereza Mej je za ministra koji će organizovati izalazak Britanije iz EU izabrala evroskeptičnog poslanika konzervativaca Dejvida Dejvisa (David Davis) koga je Kameron pobedio 2005. na partijskim izborima.
 
Dejvis će imati ključnu ulogu u odbrani britanske ekonomije od neizvesnosti kada se prekinu četiri decenije duge trgovinske, pravne i diplomatske veze sa Evropskom unijom.
 
Njegov glavni zadatak biće da nađe odgovor na pitanje kako da Britanija zadrži pristup jedinstvenom tržištu EU a referendumom na kome su Britanci glasali za izlazak iz Unije je dobila pravo da ograniči slobodno kretanje radnika iz zemalja bloka.
 
Dejvis je od 1994. do 1997. radio u ministarstvu spoljnih poslova i bio je zadužen za pregovore sa Evropom.
 
U nedavnom intervjuu za Jorkšir post (Yorkshire Post) priznao je da su ga kolege u Evropi zvale "šarmantni gad". Kako kaže, taj nadimak mu je dao portugalski ministar spoljnih poslova. Portugalski ministar ga je takođe okarakterisao kao "majstora konstruktivne opstrukcije" u vreme kada se Britanija borila da definiše svoju ulogu u EU koja se zalagala za veću integraciju.
 
Sa slikom Tereze Mej i njenog supruga na ulazu u Dauning strit 10 na naslovnoj strani, Tajms (The Times) se bavi "skidanjem" Kameronovog "broja 2", Džordža Ozborna (George Osborne) sa pozicije ministra finansija.
 
"Tereza Mej obećala je da će odgovoriti na izazov da izvede Britaniju iz Evrope … Britanija je na prekretnici. Njeno bogatstvo, stabilnost i identitet su u pitanju", piše Tajms u uvodniku naslovljenom "Nema vremena za gubljenje".
 
"Politički limbo koji je ostavio Bregzit završen je impresivnom brzinom ali ekonomske neizvesnosti ostaju. Politički medeni mesec gospođe Mej biće kratak", piše dalje taj britanski list.
 
Fajnenšel tajms (Financial Times) se fokusirao na Filipa Hamonda (Philip Hammond), koji je zamenio Ozborna, nazivajući ga "suvim, ograničenim fiskalnim jastrebom".
 
Boris pod reflektorima
 
Ipak, štampa se najviše bavi iznenađujućim imenovanjem bivšeg gradonačelnika Londona Džonsona za ministra spoljnih poslova.
 
"Nova premijerkina senzacija", piše Dejli miror (Daily Mirror). "Dragi svete … izvini", stoji na naslovnoj strani uz Džonsonovu fotografiju sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. na kojoj visi vezan sigurnosnim užetom sa dve britanske zastave u rukama.
 
"Britanski kredibilitet visi o koncu nakon što je nova premijerka izabrala gafovima sklonog Džonsona za šefa diplomatije", piše taj prolaburistički tabloid.
 
Dejli telegraf (The Daily Telegraph) na naslovnoj strani ima ulazak Tereze Mej u Dauning strit 10 fotografisan iznutra. "Mej dovodi Bregzitere", piše taj konzervativni list.
 
U stripu u tim novinama prikazani su trgovci koji gledaju u ekran na kome linija zaranja pa se penje. Tekst glasi: "To nije funta, to je karijera Borisa Džonsona".
 
"Tim Tereze Mej za borbu s Briselom" piše evroskeptični Dejli ekspres (Daily Expreš) a na naslovnoj strani su Džonson i Dejvis.
 
Evroskeptični bivši ministri Dejvis i Lajam Foks (Liam Fox) postali su ministri za pregovore o Bregzitu i za međunarodnu trgovinu, što su dva nova ministarstva uspostavljena s obzirom na promenu prioriteta posle referenduma o izlasku iz EU.
 
Na naslovnoj strani Dejli mejla (Daily Mail) je naslov "Boris se vraća" ali i slika nasmejane petogodišnje Kameronove ćerke Florens.
 
"Nekoliko dana nakon što su njegovi snovi o premijerskoj fotelji propali, Mej ga je postavila za šefa diplomatije", piše taj tabloid desničarske orijentacije.
 
"Onda je ona ispratila Ozborna i poverila Bregzitovcima vodeće pozicije u vladi", dodaje list.
 
Tabloid San (The Sun), najprodavaniji britanski list, takođe se najviše bavi Kameronovom ćerkicom.
 
Novi premijer, stari problemi
 
Gardijan (The Guardian) podseća da se Mej obavezala da izvede Britaniju iz EU i navodi da je njen govor ispred Dauning strita bio umeren ali da je vlada onda zauzela smer udesno.
 
Uvodnik tog lista levog centra nosi naslov "Novi premijer, isti stari problemi".
 
"Nema novca, nema velike većine i jedna velika glavobolja: Evropa", piše u Gardijanovom uvodniku. Kako se dodaje: "Gospođa Mej moraće da se izbori za svoj put sa svim opasnostima ako želi da razvije interesantne ideje koje je navela".
 
U međuvremenu škotski proseparatistički list Nacional (The National) predstavlja Terezu Mej kao Diznijevu junakinju iz priče "101 dalmatinac" Kruelu de Vil uz naslov "De Vil (devil -đavo) je u detaljima". "101 razlog da budeš prestravljen od nove vlade", piše taj list.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…