Borel: Zemlje Zapadnog Balkana su deo velikog procesa nabavki medicinske i druge opreme

Žosep Borel

Brisel, 20. april 2020. – Šef Evropske diplomatije Žosep Borel poručuje kako je zabrinut zbog dešavanja na Balkanu, da se u regionu vodi borba narativa te da je smešno da se na ulicama Beograda vide bilbordi zahvalnosti Kini, a da ih nema kada je u pitanju Evropska unija.

Borel je ovo izjavio na sastanku Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta koji je, pored Balkana, govorio i o drugim naporima Evropske unije kada je u pitanju borba protiv koronavirusa.

Svi su zabrinuti zbog Balkana. Vodi se borba oko narativa. Ako biste mogli otići u Beograd, mogli biste videti bilbord sa slikom predsednika Kine Sija koji kaže ‘Hvala brate Si, jedino nam vi pomažete’, što je smešno, nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama. Tako se onda kineska pomoć nađe na ulicama, a kada mi pomažemo i pre i tokom krize onda ništa, zato moramo ojačati kapacitete da objasnimo svoju stabilizirajuću ulogu na Balkanu“, kazao je Borel.

Posebno se osvrnuo na temu dijaloga između Beograda i Prištine, i ono što će biti uloga Miroslava Lajčaka kada je ovo u pitanju.

Gospodin Lajčak je počeo da radi prošle nedelje i u kontaktu je s vlastima obje zemlje, takse su ukinute i to je dobra vest. Lajčak kreira sopstveni tim i dajmo mu malo vremena da se pripremi. Imaćemo samit između dve strane EU i Zapadnog Balkana i on će se desiti u pravom trenutku i na njemu želimo reći da trebamo jedni drugima, da imaju dobru perspektivu“, kazao je.

Da bi imali tu perspektivu, kako je dodao, dve strane moraju da rade u cilju da reše svoje razlike.

Razlike između Kosova i Srbije jedino oni mogu rešiti, mi moramo biti tu da ih ohrabrimo, ojačamo, da sugerišemo, ali mi ne možemo uraditi posao koji jedino oni mogu uraditi. Imamo iskusnog diplomatu koji će biti posvećen samo tome puno radno vreme i biće u kontaktu sa stranama, istovremeno i sa UN i sa SAD koji imaju jako prisustvo i to će biti velika pomoć. Ja ne mogu toliko vremena da posvetim tome“, ističe Borel.

On je takođe govorio i o generalnoj saradnji sa regionom Zapadnog Balkana pa je rekao da se očekuje rast broja zaraženih ali i preminulih u regionu.

Paket vredan 410 miliona evra relociran je kako bi se pomoglo regionu, 38 miliona za hitnu pomoć i preostala 372 miliona za kasniji socio-ekonomski oporavak. Ta podrška je već na terenu gde radimo zajedno sa agencijama UN. Takođe Zapadni Balkan uključujemo u inicijative EU gde je to moguće. Na primer, Fond solidardnosti EU te u nabavku medincinske opreme. Zemlje Zapadnog Balkana su deo ovog velikog procesa nabavki medicinske i druge opreme koji nam daje brži i jeftiniji odogovor na potrebe koje imaju u ovom području“, rekao je Borel.

Evropski šef diplomatije je saopštio i da je Zapadni Balkan uključen u šemu za izvoz za zaštitne opreme zbog čega je Komisija je prošle sedmice napravila novi predlog koji je kreirao mogućnost da se izuzme Zapadni Balkan iz zabrane, preneo je N1.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…