Borel: Zapadnom Balkanu ponuditi članstvo u EU i nagrađivati napredak

Žozep Borel

Brisel, 12. februar 2020. – Ako Brisel želi da Zapadni Balkan uspešno ide putem pomirenja i reformi, tom regionu mora ponuditi verodostojan postupak ulaska u članstvo EU koji će im dati dodatne blagodeti, ukazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

U autorskoj analizi na portalu Project Syndicate, Borel je naveo i da EU mora ponovo da nauči jezik moći i da poima sebe  kao geostrategijskog činioca na najvišoj ravni da ne bi bila gubitnik u nadmetanju sa Amerikom i Kinom.

U svetu u kojem sve više vladaju geopolitika i gruba sila, EU mora objediniti svoju snagu i političku volju da bi imala upliv na događaje i zato prevashodno mora delatno štititi svoje interese u okruženju i tako Zapadnom Balkanu ponuditi članstvo u EU i nagrađivati napredak kandidata na tom putu, istakao je Borel.

Prema njegovim rečima „diplomatija ne može imati uspeha ako nije podržana akcijama” i zato takođe nadomak granica Unije mora da se embargom na isporuke oružja očuva krhko primirje u Libiji, da se Iranu omogućhi da ima korist od potpunog sprovođenja sporazuma o zabrani proizvodnje nuklearnog oružja, dok mir između Izraela i Palestinaca treba tražiti kroz uzajamno prihvatljivo rešenje na temelju međunarodnog prava.

Borel je u tekstu predočio i da EU mora ispuniti svoje obećanje o pomoći ako ne želi da područje Sahela u Africi potone u rasulo i pomanjkanje svake bezbednosti.

Visoki zvaničnik EU to nije izričito rekao, ali je jasno bilo da u slučaju ogromnih problema susedne Afrike cilja na nužnost da se jedino velikom pomoći Unije temeljito i dugoročnije predupredi novi talas ilegalne imigracije u Evropu.

Borel je podvukao da EU mora da se sučeli s delovanjem tri najmoćnije sile u svetu,  SAD, Kine i Rusije, i predočivši da „problem Evrope nije pomanjkanje snaga, energije, već nemanje političke volje da se udruže njene snage kako bi se zajamčila zbijenost i najviše moguće upražnjavao njen uticaj„.

On je posebno ukazao na nužnost da se delatno diplomatija, pomoć i potezi vezani za bezbednost prvenstveno usmere na goruća pitanja u blizini granica Evrope i rekao da su Libija, Bliski istok, Iran i Sahel, kao i ugrađivanje Zapadnog Balkana u strukture EU, „primeri u kojima države članice Unije moraju preuzeti svoje obaveze i odgovornosti“.

I, kako je stavio do znanja, „ako želimo da Zapadni Balkan uspešno ide putem pomirenja i reformi, moramo tom regionu ponuditi verodostojan postupak ulaska u članstvo EU koji će im dati dodatne blagodeti„.

Pored potrebe da se EU sučeli s krizama u neposrednom susedstvu Evrope, nameću se i prvenstveni zadaci da Unija odredi novu strategiju za Afriku, a potom i da se „ozbiljno osmisli  kako se uverljivo postaviti i sarađivati sa strategijskim nosiocima svetske politike – Amerikom, Kinom i Rusijom„.

Iako se oni razlikuju u mnogim vidovima, sva tri upražnjavaju tehniku povezivanja pregovora i upotrebe sile„, ocenio je visoki predstavnik EU.

Naš odgovor se mora razlikovati i imati nijanse, ali takođe mora biti jasan i odlučan u odbrani vrednosti, interesa i međunarodnih načela iza kojih stoji Evropska unija„, naveo je.

Borel primećuje da „EU mora ponovo naučiti jezik moći i sebe poimati kao geostrategijskog činioca na najvišoj ravni da ne bi bila gubitnik u nadmetanju sa Amerikom i Kinom„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…