Borel: Svetu preti rizik da postane manje slobodan, manje prosperitetan, više nejednak i više fragmentisan

Žozep Borel

Brisel, 25. maj 2020. – Evropski šef diplomatije Žozep Borel pozvao je Uniju da primeni „robustniju strategiju“ prema Kini u vreme kada znaci pokazuju da Azija zamenjuje SAD kao centar globalne moći.

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, rekao je na godišnjoj konferenciji nemačkih ambasadora da analitičari „dugo govore o kraju sistema predvođenog Amerikom i dolasku azijskog veka„.

To se sada dešava pred našim očima„, rekao je Borel.

On je rekao da bi pandemija mogla da bude smatrana kao prekretnica u prebacivanju moći sa zapada na istok i da za EUraste pritisak da izabere stranu„.

Po njegovim rečima, evropska dvadesetsedmorica treba da sledi sopstvene interese i vrednosti i „izbegne instrumentalizaciju od jedne ili druge strane„.

Evropski šef diplomatije ukazao je da uspon Kine jeste „impresivan“ ali da sadašnji odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

Samo imamo šansu ako sarađujemo sa Kinom uz kolektivnu disciplinu“ rekao je Borel i dodao da bi predstojeći samit EU-Kina na jesen mogao da pruži priliku za to.

Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu koja takođe zahteva bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije„, dodao je Borel.

U govoru na istoj konferenciji, koja je održana putem video veze zbog pandemije korona virusa, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas ponovio je Borelov poziv za veću transparentnost od strane Kine. Ta tema je postala aktuelna oko kineske politike informisanja u ranim fazama epidemije korona virusa.

Nemačka u julu od Hrvatske preuzima šestomesečno rotirajuće predsedništvo EU.

Borel je rekao i da svetu preti rizik da postane manje slobodan, manje prosperitetan, više nejednak i više fragmentisan.

Vi diplomate imaćete mnogo posla„, rekao je Borel, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne posove (EEAS).

Kako je dodao, osporavaju se demokratija i poštovanje ljudskih prava, što je politički model EU. Neki se ne stide da to eksploatišu, ukazao je Borel i takođe rekao da se u digitalnom domenu i drugde vodi prava bitka narativa.

On je rekao da se svi trendovi vide u neposrednom okruženju EU.

Počevši od Zapadnog Balkana, gde moramo da održimo naše opredeljenje za ulazak regiona u EU„, istakao je Borel.

On je rekao i da će odnosi sa Turskom koji su veoma kompleksni biti veliki prioritet narednih meseci.

Kazao je i da je Libija test EU kredibiliteta.

Vidimo apsurdne slike boraca sa maskama za zaštitu od korona virusa kako razmenjuju vatru mitraljezima„, rekao je Borel dodajući da je Nemačka uradila odličan posao sa berlinskim procesom za Libiju i da je to model za evropsku spoljnu politiku.

Borel je rekao i da su afričke zemlje posebno osetljive na uticaj pandemije dodaući da je na to pre nekoliko dana upozorio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Gledano na istok, moramo da podržimo Ukrajinu i ojačamo veze sa svima iz Istočnog partnerstva, kazao je Borel.

Takođe nam je potrebna iskrena diskusija o tome kako se ponašati sa Rusijom koja se oseća osnaženom da osporava značajne zajedničke interese evropske bezbednosti„, rekao je Borel nemačkim ambasadorima.

Prema njegovim rečima, EU je potreban selektivani angažman sa Rusijom o pitanjima koja su važna za EU dodajući da to nije kontradiktorno čvrstini.

Sa Rusijom nam je potreban pametan balanas između čvrstine i sankcija uz pažljiv pokušaj angažovanja u određenim oblastima„, rekao je Borel, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…