Borel pozvao turske vlasti da prekinu istraživanja u istočnom Sredozemlju

Žozep Borel

Brisel, 17. avgust 2020. – Evropska unija pozvala je Tursku da odmah prekine istraživanja u istočnom Sredozemlju i da se uključi dijalog.

Turska se i dalje ne obazire na pozive iz Brisela, insistirajući na svom pravu na istraživanje energetskih resursa i najavljujući da će proširiti potragu na oblast kod jugozapadne obale Kipra.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel saopštio je da aktivnosti Turske u istočnom Sredozemlju „nažalost povećavaju tenzije i nesigurnost„.

Pozivan turske vlasti da odmah prekinu te aktivnosti i da se potpuno i u dobroj veri uključe u širi dijalog sa EU„, rekao Borel.

Turska mornarica je prethodno veče najavila da će turski istraživački brod „Javuz„, koji se nalazi kod Kipra već nekoliko meseci, sprovoditi pretrage jugozapadno od tog ostrva od 18. avgusta do 15. septembra.

Ta objava podriva napore na obnavljanju dijaloga i pregovora i smirivanju situacije, što je jedini put ka stabilnosti i trajnim rešenjima, kao što su ponovili ministri spoljnih poslova EU u petak„, navodi se u saopštenju Borela.

Tenzije u istočnom Sredozemlju pojačane su prošle sedmice kada je Turska poslala istraživački brod „Oruč Reis„, uz pratnju vojne flotile, u zonu između grčkog ostrva Krit i Kipra, gde su tokom proteklih godina otkrivene velike zalihe gasa. Grčka, koja tvrdi da se ta oblast preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom, poslala je svoje ratne brodove u to područje kod južne obale Turske.

Brisel je više puta pozivao Tursku da obustavi istraživanja nafte i gasa kod Kipra, tvrdeći da je nelegalno jer narušava ekskluzivnu ekonomsku zonu te zemlje.

Šefovi diplomatija članica EU su na vanrednom samitu 14. avgusta izrazili solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na smirivanje tenzija.

Tri reči odražavaju rezultat diskusije: solidarnost, deeskalacija i dijalog„, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Ministri su istakli i da će ozbiljno pogoršanje odnosa s Turskom imati dalekosežne strateške posledice na celu EU, daleko izvan istočnog Sredozemlja.

Pozivajući na dijalog i pregovore, u skladu s međunarodnim pravom, ministri EU su istakli da se spor ne može rešavati jednostranim akcijama i da će turska pomorska mobilizacija dovesti do većeg antagnoizma i nepoverenja i opasnosti od opasnih incidenata.

Ministri će tome ponovo razgovarati na sastanku 27. i 28. avgusta u Berlinu.

Grčku je podržala i Francuska, slanjem svojih ratnih brodova i aviona, a Turska je optužila Pariz da se u istočnom Sredozmelju „ponaša kao šef“ i da pojačava tenzije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…