Borel: Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama

Žozep Borel

Brisel, 16. maj 2022. – Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu da Srbija treba što pre da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da održavanje bliskih odnosa sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina više nije kompatibilno sa evropskim integracijama.

Posle radnog ručka ministara spoljnih poslova članica EU i ekonomija Zapadnog Balkana, tokom dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove, Borel je rekao da Unija „razume teškoće“ i da „mnogo ceni“ glasanje protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo i partnera „očekuje da se u potpunosti usklade sa spoljnom politikom„.

Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Savetu EU za spoljne poslove, da održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari u isto vreme nisu kompatibilne„, kazao je Borel.

Naveo je i da je „neutralnost u svetlu rata u Ukrajini lažan koncept„.

Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće„, dodao je.

Borel je rekao da EU pozdravlja „strateške i hrabre izbore“ onih partnera koji se u potpunosti usklađuju sa njenom spoljnom politikom i sankcijama Rusiji.

To nisu svi, ali su mnogi. Ministri su izrazili jasno očekivanje prema partnerima kao budućim članicama da budu posvećene evropskim vrednostima i spoljnoj politici EU. Oni koji to još nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, treba što je pre moguće da se usklade i da primene sankcije„, naveo je Borel.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…