Bodrožić: Većina Srbije živi kao da je u Centralnom zatvoru

Željko Bodrožić

Beograd, 16. oktobar 2019. – Novinari koji su se okupili na skupu podrške novinarima televizije N1 ocenili su da su novinari koji „profesionalno rade svoj posao“ izloženi uvredama i napadima, kao i da očekuju još napada na one koji se usude da kritikuju vlast.

Novinarka Tamara Spaić kazala je da želi da zna ko su fantomi koji napadaju N1 i poručila tužilaštvu i policiji da se probude „iz dubokog sna i počnu da rade svoj posao i otkriju ko su odgovorni za napade na tu televiziju“.

Tokom skupa, tri osobe su prisutnima delile letke na kojim je pisalo „Srbija doviđenja, dobrodošli u Luksemburg“ i na kojima je stajao logo televizije N1.

Oni su prisutnima delili i lažne pasoše na kojima je bio logo N1, kao i lažni pečati na kojima piše logo N1 Luksemburg.

Tamara Spaić je ocenila da je napis na lecima vid pritiska i zastrašivanja novinara N1, koji su inspirisani onim što govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kazao je da živimo u društvu u kome nema slobode medija i da se nada da će Evropska unija učiniti nešto.

On je dodao da ako Srbija želi u porodicu evropskih naroda, vlast mora da ostavi novinare na miru.

Bodrožić je podsetio na slučaj javnog uzbunjivača A. O. iz Krušika koji je, kako je rekao, tokom boravka u pritvoru „gledao televiziju na kojoj je bilo dostupno pet kanala sa nacionalnom frekvencijom i nije znao da se iko interesuje za njegov slučaj“.

Bodrožić je ocenio da većina Srbije živi kao da je u Centralnom zatvoru.

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev kazao je da „vlast davi N1 već neko vreme“ i dodao da je to samo jedna „spoljna manifestacija“, kao i da su ti pritisci sve gori.

Da nema N1, ne bismo znali šta se dešava u Srbiji“, kazao je Georgiev i dodao, pokazujući na zgradu Vlade Srbije, da se „ljudi iz ove lepe zgrade ne šale“.

On je dodao da bi voleo da ovakvih skupova ne bude i dodao da građani moraju da veruju u ono što novinari rade.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…