1. Početna
  2. Društvo
  3. Bodrožić: Umesto izvinjenja MUP saopštio neistine

Bodrožić: Umesto izvinjenja MUP saopštio neistine

Kao nepopravljivi optimista nadao sam se da će me danas pozvati načelnik Policijske uprave Kikinda a i načelnik Odeljenja saobraćajne policije i izviniti se za sve neprijatnosti koje su mi priredili njihovi uniformisani službenici, ali to se, nažalost, nije dogodilo, štaviše, objavili su saopštenje koje sadrži neistine i poluistine i definitivno me naterali da pravdu potražim na sudu.

Pre desetak dana sam policajcu koji me je nazvao telefonom rekao da ću platiti kaznu pre novogodišnjih praznika i to bih zasigurno učinio, naročito zbog tog policajca koji je bio fer i imao razumevanja za finansijsku situaciju u kojoj se nalazim. 

Nije istina da sam odmah počeo da bežim i nadam se da će sud utvrditi šta se tačno dogodilo i kako je to policajac D. K. hteo da me ‘transportuje’. Nije istina ni da su, nakon što su me sustigli, postupili u skladu sa ‘Uputstvom o postupanju prema dovedenim i zadržanim licima’, jer su tada druga dvojica saobraćajnih policajaca ubedila svog kolegu D. K. da ne treba da mi stavlja lisice na ruke i nakon toga sam bez upotrebe ‘fizičke snage od strane policajaca’ ušao u policijski automobil. 

Nadam se da će se utvrditi i kako policija treba da postupa sa ‘licima’ koja ne pružaju otpor i nisu iz kriminogenog miljea. Baš u vreme kada su me ‘transportovali’ počeo je novogodišnji koktel u zgradi kikindske policije, za koji sam dobio pozivnicu od načelnika PU Kikinda i pitam se da li policija na svoje zvanične proslave zove ‘lica’ koja treba svezana sprovoditi kroz centar grada.

Zakon o policiji je jasan i u članu 84 kaže: ‘Ovlašćeno službeno lice sredstva prinude upotrebiće samo ako se na drugi način ne može izvršiti zadatak i to suzdržano i srazmerno opasnosti koja preti zakonom zaštićenom dobru i vrednosti, odnosno težini dela koje se sprečava ili suzbija. Ovlašćeno službeno lice će uvek upotrebiti najblaže sredstvo prinude koje jamči uspeh, srazmerno razlogu upotrebe i na način kojim se službeni zadatak izvršava bez nepotrebnih štetnih posledica.’

Nadam se i da će dvojica policajaca, koja su bila korektna i nisu smatrali da moram prilikom ‘transporta’ biti vezan ‘sredstvima za vezivanje’, istinito svedočiti na sudu. 

Pored velike podrške koju sam dobio od mojih kolega, prijatelja, sugrađana i mnogih znanih i neznanih ljudi, mojoj odluci da prvi put u životu nekoga tužim sudu doprineo je i jedan sugrađanin, koga znam iz viđenja i koji mi se danas javio i ponudio se da svedoči, jer je bio očevidac celog događaja u Ulici generala Drapšina i ne libi se da javno kaže istinu.

Željko Bodrožić, urednik Kikindskih

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…