Bodrožić: Tabloidni mediji su slika i prilika ljudskih profila koji su zajahali vlast

Željko Bodrožić

Beograd, 30. januar 2020. – Željko Bodrožić je pre nepunih godinu dana izabran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije i od tada je još glasniji u borbi za osvajanje medijskih sloboda i protiv uzurpacije i kontrole medijskog prostora.

On je pre svega novinar koji poštuje etički kodeks profesije, a mnogi ga pamte kao medijskog radnika koji je krajem devedestih i početkom dvehiljaditih osuđivan u sudovima u Srbiji zbog svojih tektova.

Bodrožić je postao prvi novinar u našoj zemlji koji je dobio spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku, kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Od 1991. je u novinarstvu od rada u lokalnim medijima do osnivanja nedeljnika “Kikindske”, a za Biltten UGS Nezavisnost potpuno otvoreno govori o razlozima zbog kojih mediji u Srbiji danas idu ka dnu.

– Zakoračili smo u izbornu godinu i u tom kontekstu možemo govoriti o medijskim slobodama. Upravo nepostojanje zadovoljavajućeg stepena slobode medija u Srbiji jedan je od razloga zbog kojeg deo opozicije najavljuje bojkot izbora. Da li možemo očekivati upravo suprotno, umesto da se obezbedi sloboda medija, da u predizbornoj kampanji i nacionalni i lokalni mediji budu izloženi još većem pritisku? U tom smislu kakva su predviđanja za stanje u medijima u ovoj izbornoj, 2020. godini?

Ne treba ništa predviđati, već se sve jasno vidi, a dovoljno je osvrnuti se samo na prve tri nedelje ove godine i konstatovati da Aleksandar Vučić i njegova organizovana grupa ne žele da ispuste kontrolu nad većinom medija u zemlji, od televizija sa nacionalnom frekvencijom, preko tabloida do skoro svih lokalnih televizija, portala, radio stanica i novina. Naježim se kad pomislim šta nas još sve čeka do izbora, a i posle njih, jer režim je u neprekidnoj izbornoj kampanji i bez prestanka i ikakvog zazora iz dana u dan ubija svojom propagandom moždane vijuge svojih građana.

Tekst Tamare Srijemac, u celosti, možete pročitati na sajtu UGS Nezavisnost.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…