1. Početna
  2. Društvo
  3. Blog open panel: Nema cenzure, ali…..

Blog open panel: Nema cenzure, ali…..

U Srbiji nema cenzure, ali ima sporadičnih ispada, ocenio je bloger Milan Kamponeski, dok je novinarka Jovana Gligorijević ukazala da u Srbiji postoji ugrožavanje slobode govora, jer je zajedničko tekstovima, koji su skidani sa blogova ili sajtova koji su obarani, to što su kritikovali vlast.

Kamponeski je u debati Medija centra „Građani za medije – Za narednih 20 godina“ objasnio da cenzura u Srbiji ne postoji, jer se ona sprovodi ekonomskim sredstvima ili silom.

Imali smo cenzuru u prošloj vlasti kada su Dragan Đilas i Srđan Šaper imali apsolutni monopol i „držali medije pod šapom“, ocenio je Kamponeski.

On je naveo svoj primer privođenja iz 2012. godine kada je pisao o sistemu Bus plus, ne o tome da ne treba plaćati kartu, već kako je firma sa 612 evra registrovanog kapitala i dva zaposlena lica dobila posao da naplaćuje javni prevoz u skoro dvomilionskom gradu.

Kamponeski je objasnio da je sila drugi način za sprovođenje cenzure, što je bio slučaj u vreme Slobodana Miloševića.  Sad imamo sporadične ispade, da li su to SNS botovi ili šta već, nemam pojma, rekao je Kamponeski.

Gligorijević je rekla da cenzure nema, ali da ne vidi šta je problem da ono što se događa bude nazvano ugrožavanjem slobode govora.

Imamo slučajeve oborenih sajtova, slučajeve uklonjenih tekstova, iza toga stoje neki ljudi. Mi ne znamo ko je to, jedini zajednički sadržalac svih uklonjenih sadržaja je da su bili kritički prema vlasti, ukazala je ona.

Mi nikakve dokaze nemamo da iza tih pokušaja ugrožavanja slobode govora stoji vlast, niti smo ludi da bez dokaza to tvrdimo, ali ako neko u ime ove vlasti to radi, onda je vlast dužna da zašiti Ustav, koji zabranjuje cenzuru i koji garantuje slobodu govora, a ne da slušamo premijera sa govornice koji procenjuje da li je ovaj ili onaj tekst glup, rekla je Gligorijević.

Gligorijević je rekla da je pravo premijera Aleksandra Vučića da misli šta god hoće o bilo kom tekstu, ali je i pravo svakog građanina da može slobodno da se izrazi.
On, kao neko delegiran na funkciju na kojoj se nalazi, je dužan da štiti naša prava. Mi smo ga delegirali,  naglasila je ona.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović naveo je primer reakcije novinarskih udruženja na pretnje koje je dobio kolega iz Rume od vlasnika lokalnog hotela. Na tome je počela i završila se rekacija svih nas i problem postaje odsustvo empatije, ukazao je Obradović.

Gromoglasna tišina govori da smo se navikli na ton na društvenim mrežama i da nas ništa više ne iznenađuje, rekao je on. Obradović je dodao da su se svi, kao pojedinci, uplašili mehanizama koji se koriste.

Ako iskočite iz miljea, kreću tabloidi, provlačenje kroz blato i to ljude tera na autocenzuru, rekao je Obradović i podsetio primer na novinara Novosti Srđana Škora i gostovanje u Jutarnjem programu RTS.

Pink je ceo dan provlačio kolege sa RTS, a nastavili su Kurir i Informer, dodao je Obradović.

Konsultant za odnose sa javnošću Marko Selaković rekao je da svako snosi odgovornost za izgovorenu reč, novinari, političari, građani.

Ne mislim da država cenzuriše medije, ali uvek postoji kategorija „ego hranitelja“ koji žele da se dodvore svakoj garnituri vlasti, rekao je Selaković.

Izvor: FoNet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…